Репортажа: Славило братство Дуловића

ByББ ГЛАС

30. децембар 2018.
Мачкат- Скуп братства ДуловићаСкуп братства Дуловића

 

У златиборском селу Мачкату недавно је одржан скуп братства Дуловића чије је порекло из  Црне  Горе. Међу учесницима скупа билу су и представници Дуловића из Раче, Владимир и Милош.

-Дуловићи су из Горња Мораче. Село им је Крња Јела, засеок Трновица. Одатле су се селили у друге крајеве. Углавном су ишли према Србији. Неки су се задржали у Мојковцу, Бијелом Пољу, Пријепољу, Новој Вароши, Чајетини… Једна породица дошла је у Бајину Башту, село Рачу, око 1850. године. Били су то браћа Дамјан и Милован Дуловић. Из пописа обављеног 1863. године види се да је Дамјан имао супругу Стану и сина Миладина. Милован није  имао деце. Миладин се оженио Мартом па су добили синове Милоша и Михаила. Михаило је погинуо у Првом светском рату, а Милош је заробљен. Вартио се из заробљеништава, али је поново заробљен у Другом светском рату, отеран у логор Матхаузен у коме је и страдао- каже Владимир Дуловић.

Дуловићи-братства- скуп у Мачкату
Владимир и Милош Дуловић на скупу братства у Мачкату

Милош Дуловић имао је четири сина и две кћерке. Од та четири сина један је и Владимиров отац Миладин. Осим кћерке Живане (90) , живи у Београду, сва остала Милошева деца су помрла. Миладинов син јединац је Владимир Дуловић из Раче. Он има кћерку од 22 године и сина од 17 година.

-Један од браће мог оца Миладина је Милојко. Он је имао сина и кћерку. Син је Милош Дуловић, власник кафане „Милошев конак“. Милош има сина Бранислава, а овај два сина, Вука и Лава- вели Владимир Дуловић.

Први скуп братства Дуловића одржан је 1990. одине у Јабучју код Бијелог Поља. Место другог скупа 1998. године био је манастир Морача. Трећи пут братство се окупило недавно у Мачкату на Златибору. Четврти скуп је заказан за три године и одржаће се у Беранима. У плану је да се пети скуп одржи у Бајиној Башти.

-Изузетно је лепо било на дружењу нашег братства у Мачкату где се приликом расељавања доселило неколико породица Дуловића. Ићи ћемо и на следеће у Беранама, а онда ћемо се потрудити да будемо домаћини ми у Бајиној Башти  2024. године -кажу Валдимир и Милош Дуловић.

М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest