Почели Дани Српске у Бајиној Башти

ByББ ГЛАС

26. септембар 2023.
Представљање књига Д. Мариловића и Ц. Стојкановића (1)Представљање књига Д. Мариловића и Ц. Стојкановића (1)Представљање књига Д. Мариловића и Ц. Стојкановића (1)

РАЗНОВРСНЕ ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ

У галерији Установе «Култура» почели су Дани Српске у Бајиној Башти, четвородневна манифестација која се већ једанаести пут одржава, овога пута у још десет градова и општина широм Србије. Иначе, пројекат под називом „Дани Српске у Србији“ покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на увек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.

Са отварања манифестације
Са отварања манифестације
Представљање књига Д. Мариловића и Ц. Стојкановића (1)
Представљање књига Д. Мариловића и Ц. Стојкановића

– У циљу промоције Републике Српске сваке године се организује вишедневна манифестација која кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, представља природне лепоте, презентује инвестиционе могућности, и као најбитније учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине – истакао је на отварању манифестације Драгић Глишић, организатор и координатор веома занимљивог и садржајног програма.

Одмах након отварања манифестације у галерији је представљена књига проф. др Драге Мастиловића «Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом светском рату». О књизи и изложби докумената говорила је мр Данијела Мрда, директорка Архива Босне и Херцеговине, као и аутор књиге проф, Драга Мастиловић. Потом је први пут промовисана и књига Цверка Стојкановића «Скупо плаћена победа – Сребреница у рату 1992 – 1995. године». Исте вечери у галерији «Културе» отворена је изложба Археолошког музеја «Римски Муниципијум» из Скелана.

Наредних дана, у оквиру манифестације Дани Српске, Бајинобаштани ће имати прилику да виде богат и садржајан културни програм. Биће представљене и књиге Драгише Милосављевића: «Осаћани – наслеђе генерацијског искуства» и «Солотник». У сали биоскопа, Позориште из Бањалуке иузвешће представу «Магареће године», по мотивима Бранка Ћопића, а посебно интересовање влада за концерт музичког састава «Катера» из Источног Сарајева.

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest