Лера и Виктор, са Луком Прстојевићем (2)

ДОМОВИНА СЕ БРАНИ ЛЕПОТОМ

Недавно су Београдски силоси на Дорћолу добили „ново рухо“. Сивило бетона заменио је готово тридесет метара висок мурал са текстом песме „Домовина“, нашег чувеног дечјег песника  Љубивоја Ршумовића.

Рад на муралу
Рад на муралу
Љубивоје Ршумовић, поред својих стихова
Љубивоје Ршумовић, поред својих стихова

Текст песме исписан је калиграфијом, ћириличним писмом, а сам мурал урадио је наш суграђанин калиграф и илустратор, Виктор Пушкарев, заједно са својом супругом Лером,  уз асистенцију   Луке  Прстојевића професора калиграфије из Новог Сада.

Виктор је као дете са пет година из Русије дошао у Бајину Башту, где је завршио основну школу „Свети Сава“ .

  • Иако сам слабо говорио српски језик, песма „Домовина“ је једна од првих песама коју сам научио у првом разреду, а научила ме је моја учитељица Цвета Дамљановић – истиче овај уметник.

Након основне школе Виктор је кренуо у Уметничку школу у Ужицу. Школовање је прекинуо и  вратио се  у Москву, да би се након петнаестак година, али овога пута са супругом Лером, вратио  Србији и својој Бајиној Башти, са намером мда ту и остане. По доласку у Бајину Башту Виктор се настанио на планинској лепотици Тари у Рачанској Шљивовици, где налази испирације за свој уметнички рад.  Супруга  Лера је графички дизајнер и велика Викторова подршка.

  • По повратку у Србију поново ме дочекала ова песма. Стицајем разних околности, добио сам невероватну част да баш ја осликам ове стихове нашег чувеног песника Љубовија Ршумовића, а и мојој супрузи која тренутно учи српски језик, песма „Домовина“ је била прва песма коју је научила у србији – истиче Виктор, иначе по мошљењу многих један од пет најбољих светских калиграфа.

Само осликавање изазивало је огроман напор и труд, а и ризик није био ништа мањи. У корпи дизалице мањој од два квадрата ови уметници су тискајући се једни уз друге ,  на тридесетак метара висине по сунцу и ветру, стрпљиво осликавали слово по слово, и тако десетак дана…

  • Све потешкоће се забораве, када добијете овакав рад и када видите задовољсво и осмех на лицима људи, а и сам песник Љубивоје Ршумовић, који је на отварање дошао са не малом породицом био је задовољан и одушевљен овим уметничким делом – кажу Пушкареви.

Откривајући „тајну“ да већ раде припрему за нови мурал, на тему песме наше чувене песникиње Десанке Максимовић, следећи планови  да се изборе са српском бирократијом , трајно реше боравиште и држављансто, а затим прошиоре породицу.

 

Милан Николић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest