Одржан 15. “ Преображенски котлић“ у Рогачици

Detalj sa manifestacijeDetalj sa manifestacijeDetalj sa manifestacije

У доброј организацији Црквене општине Рогачица, у истоименом месту  на плацу цркве Христовог Вазнесења, одржана је традиционална манифестација Преображенски котлић. У конкуренцији за најбољу скувану рибљу чорбу нашла се 31 екипа из Београда. Ужица, Ваљева, Бајине Баште, Костојевића, Драксина, Црвице,  Јеловика, Пилице; Гвосца и Рогачице.

Жирију, кога су чинили Зоран Митрашиновић, Данка Гудурић и Драган Спасојевић, није било лако да прогласи најбоље мајсторе  у припреми рибље чорбе. Ове године прво место припало је бројној младој екипи  Златни котлић из Рогачице. Друго место заузела је екипа Стара соколова из Костојевића, треће дружина Пољопривредног факултета из Београда.

Победничка екипа Златни котлић из Рогачице
Победничка екипа Златни котлић из Рогачице
Екипа "Стара соколова"
Екипа „Стара соколова“
Екипа Пољопривредни факултет
Екипа Пољопривредни факултет

-Хвала свима који су помогли да наставимо са манифестацијом којој је ово био и мали јубилеј, 15 година трајања.  Посебно нам је драго што су најмлађи учесници скували рибљу чорбу за прво место. Преображењски котлић почео је јутарњом литургијом коју смо служили ја и колеге свештеници Симеун Јараковић и Љубан Петровић. Први пут имали смо турнир у малом фудбалу уз учешће четири екипе из Пилице, Оклеца и Рогачице. Победник је екипа  Рогачица један – каже старешина рогачичке цркве Јован Тимотијевић.

Свештеници Владета Никитовић и Јован Тимотијевић
Свештеници Владета Никитовић и Јован Тимотијевић

Капитени свих екипа добили су иконе, мајице и захвалнице, а најбољима је припао по пехар, котлић и глинено посуђе чувених мајстора из Злакусе. Најмлађи такмичар био је  двогодишњи Душан Димитријевић из Ужица.  -Желели смо да од малих ногу Душан стиче навике и настави да чува традицију  ове манифестације која се одржава у нашем родном месту. Надамо се да ће,кад мало порасте, имати своју екипу која ће се такмичити- кажу  Душанов отац и деда Стефан и Љубан Димитријевић.

Најмлађи учесник са оцем и дедом
Најмлађи учесник са оцем и дедом

Најзадовољнији су били они који су проглашени за најбоље, али ни остали нису незадовољни.

-Ми се држимо оне олимпијске изреке, важно је учествовати. Настојимо да дамо допринос  манифестацији. Лепо се дружимо и забављамо. Свака част свештеницима Црквене општине Рогачица Јовану Тимотијевићу и Владети Никитовићу на одличној организацији. Посебно похваљујемо  намесника рачанског оца Милинка Лукића који је својевремено установио Преображењски котлић у време кад је био свештеник у Рогачици – веле Радомир Максимовић из Јакља и Марко Марковић из Гвосца, одборници у Скупштини општине Бајина Башта.

Браћа Стојићи
Браћа Стојићи

Весеље је трајало до касних ноћних сати под шатром „Код Пистаћа“ у којој су госте забављали  сјајни певачи браћа Стојић, Зоран и Владе, уз оркестар Болеро из Косјерића.

Текст: М.Андрић –   Фото: С.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest