Са конференције за штампу (1)Са конференције за штампу (1)Са конференције за штампу (1)

„ЋИРИЛИЧНА ДАРОВНИЦА“ ЗА МАТИЦУ СРПСКУ

У организацији Установе „Култура“ и Туристичке организације „Тара – Дрина“, а под покровитељством Скупштине општине, у Бајиној Башти ће од 24. до 27. маја бити одржана пета манифестација „Ћирилична баштина“, посвећена српском језику и очувању српске ћирилице. Време одржавања манифестације се, како је иначе раније предвиђено, поклапа са Даном словенске писмености и када Српска православна црква прославља два свеца – Ћирила и Методија.

  • Ово је пета година од како се ова манифестација одржава и то је већ мали јубилеј – истакао је Милован Јездић, директор Установе „Култура“ – Манифестација је достигла завидан ниво што је потврђено и потписивање протокола о сарадњи између Општине Бајина Башта и Матице српске, који има за циљ унапређење квалитета књижевног и образовног рада кроз заједничке пројекте и неговање ћирилице и српског језика. Матица српска је ове године и добитник „Ћириличне даровнице“, они су наши драги гости и свакако важан носилац читавог овогодишњег програма.

О програму манифестације, на конференцији за новинаре, говорила је Наташа Савић, професор српског језика и члан Организационог одбора. Она је посебно истакла значајан научни скуп који ће бити одржан у оквиру програма манифестације и на коме је своје учешће потврдило 12 професора, истакнутих научних радника и чланова Матице српске. Они ће презентовати занимљиве теме, као што су: Ћирилица у Дубровнику, Латинизација ћирилице, српска ћирилица у савременој уметничкој пракси. Биће ту доста говора и о проблему настанка ћирилице, као и о данашњем статусу српске ћирилице и мерама њене заштите.

Канцеларија за младе је и ове године дала значајан допринос у организацији Ћириличне баштине. Како истиче Петар Нешковић, они ће другог дана, на Главној улици организовати „Живу библиотеку“, нешто што до сада код нас није виђено. „Књиге“ ће бити живи људи који имају богата лична искуства и спремни су да их поделе са „читаоцима“, а „читање“ ће се одвијати у оквиру разговора. У парку ћирилице биће организовано и такмичење беба у пузању „За бебу више, за слово ближе“.

  • Са задовољством могу да најавим да ће овогодишњу „Ћириличну даровницу“ последњег дана манифестације примити лично професор Драган Станић, председник Матице српске, који ће исте вечери одржати и књижевно вече. Издвојила бих и песничко вече Селимира Радуловића, познатог песника и управника Библиотеке Матице српске. У оквиру манифестације биће организована и изложба најбољих ученичких ликовних радова са конкурса „Ћирилица„Баштом шета“, где ће најбољима бити додељене награде. Награде ће бити додељене и најуспешнијима са фото-конкурса „Ћирилица надахњује“, а захвалнице ће добити установе које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице – истакла је на конференцији за новинаре Драгана Спасојевић, члан Организационог одбора.

 

 

О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest