ББ Времеплов 1989. – Побратимска љубав

ByББ ГЛАС

30. јануар 2024.
КУД "МИленко Топаловић" Бајина Башта у ЛоврануКУД "МИленко Топаловић" Бајина Башта у ЛоврануКУД "МИленко Топаловић" Бајина Башта у Ловрану

У време бивше, заједничка државе , у којој су се многи  заклињали  у братство и јединство  народа и народности, логично је било успостављати и братимљења између општина и градова из других република. Тако се Бајина Башта побратимила са  општином Кршко из Словеније а месне заједнице Бајина Башта и Рогачица исти вид сарадње успоставиле су са МЗ Ловран из општине Опатија у Хрватској , односно  Шипоља из општине Косовска Митровица. Ако је судити по броју међусобних посета и њиховим садржајима  могло би се закључити да „побратимске односе“ нико не може довести у питање. А онда су дошле деведесете и свe je пукло као мехур од сапунице. Додуше, треба нагласити  да  су Бајинобаштани прекинуте односе са Словенцима из општине Кршко, по окончању ратова, поново успоставили. Готово пуну деценију, од почетка осамдесетих до краја деведесетих, трајала је сарадња  две месне заједнице, Бајине Баште и Ловрана. Гости из Ловрана једном годишње били су гости Бајине Баште, а у Ловран су најчешће одлазили чланови Културно-уметничког друштва „Миленко Топаловић“ и Актива жена Бајине Баште. Фолклорна секција КУД-а је у Ловрану и у местима дуж опатијске ривијере свако вече одржавала врло посећене концерте, на одушевљење претежно страних гостију,  а Актив жена из Бајине Баште је у Ловрану имао презентацију  домаће радиности.

Последњу посету Ловрану Бајинобаштани су имали у лето 1989. године када су настале ове фотографије. На првој су детаљи са концерта фолклора  а на другој  су чланице Актива жена Бајине Баште у Ловрану. С лева на десно су: Станара Дакић, Снежана Мандић, Бранка Димитријевић и Живка Петровић.

КУД "МИленко Топаловић" Бајина Башта у Ловрану 02

Актив жена Бајине Баште у Ловрану

Текст и фото: Р.Б.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest