Долазак на циљ у Бајиној Башти

На Златибору је крајем јуна ове године, у организацији XM Racing тима , одржана Друга овогодишња Брдска трка у оквиру Националног шампионата Србије и Отвореног првенства Србије на којој су учествовали такмичари  из Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, Словеније и  Хрватске. – Један од учесника ове трке био је и Драгоје Гага Јанковић, младић из Кораћице поред Младеновца, ентузијаста и заљубљеник  у  аутомобилизам коме су другови помогли у припреми његовог белог Yugo-а. Оно што је занимљиво  тај бели Yugo носио је и једну ознаку, која ће многе старије Бајинобаштане, подсетити на нека друга, давнија времена. На брдске трке сваке године одржаване у бајинобаштанском крају, и  великог шампиона родом из Бајине Баште – Миливоја Микицу Вуковића – написала нам је Ружица Вукмановић,  Вуковићева старија ћерка. Као подсећање на та давна времена објављујемо ове две старе фотографије.

Бајинобаштански фотограф Свето Кадијевић, и сам велики заљубљеник у ауто-мото спорт, почетком шездесетих година забележио је на градском тргу у Бајиној Башти, где је био циљ једне од тих поменутих  брдских трка, долазак тадашњег шампиона Југославије Микице Вуковића.  Бајинобаштани су свом земљаку, кога су изузетно поштовали и волели, приредили срдачан дочек. С букетом цвећа који му је предала Љубица Лула Радосављевић, удата Танасијевић.

ПОЧАСТ Цвеће за шампиона
ПОЧАСТ Цвеће за шампиона

Р.Б.

Миливоје Микица Вуковић ( Бајина Башта 1924- Београд 1996), био је новинар РТС и  вишеструки првак Југославије у аутомобилском спорту. Радио је као генерални секретар Ауто-мото савеза Југославије. Био је оснивач и дугогодишњи уредник емисије „САТ“ на РТС-у. Није прекидао везе са родним крајем, пружао је велику помоћ Друштву народне технике, а посебно Ауто-мото друштву. Био је покретач и организатор „Брдско планинског релија“ који пролази кроз скоро све делове општине Бајина Башта.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest