Др Радомир Павловић

Више од 20 година др Радомир Павловић – Лало је активни културни и друштвено-политички делатник  на подручју Сребренице и Средњег Подриња. Издао је више зборника на тему Осаћанске културе и написао више књига:  „Ношња из Осата“,  „Бањачки ријечник“, „Народне умотворине из Лудмера и Осата“, „Приче наших бањака“, „Осаћанин Јово Дивљака“, „Културно наслеђе Осата“…. Са Музејом геноцида из Београда радио је на ревизији историјских чињеница на простору сребреничког среза. Резултат тога је више  објављених зборника  ( „Приче о обичном човеку“, „Црне мараме  Сребренице“, „Мемоари Ђокана Ђукановића“, „Продор Францетића легије на реку Дрину“). Захваљујући ангажовању др Павловића у дворишту школе у Скеланима подигнута је  спомен- биста мајору Кости Тодоровићу и плоча која сведочи о 600 Солунаца са простора Сребреничког среза. У зборнику  „Продор Францетића легије на Дрину“,   налазе се имена свих српских жртава из Другог светског  рата са простора Среза сребреничког,  а било их је укупно 2.264 од чега су 430 деца.  Ова истина је дуго била забрањена да се изнесе од ранијих власти да се не би, како се то тада говорило,  угрозило братство и јединство. Др Павловић је, водећи се судбином своје фамилије и свог села,  организовао на Тројице Округли сто са еминентним историчарима, а радови са овог скупа објављени су у Зборнику  под називом   „100 година страдања  Срба Сребреничког краја“. „ Црне мараме Сребренице“ је књига др Павловића, учесника у последњем рату и  његово сведочење  као лекара о страдањима Срба на овим просторима од 1992-1995.

Неуморни хроничар Осата
Неуморни хроничар Осата
ЛЕКАР У РАТУ И МИРУ Др Павловић у ординацији

 

За допринос  развоју здравствене заштите у Сребреници  Павловић је 2018. године стекао звање примаријуса  ( специјалиста опште и породичне медицине са едукацијом из геронтологије). Допринио је значајно обнови Дома Здравља у Сребреници и Амбуланте у Скеланима у којој је задржао услуге и лабораторије и зубне службе и апотеке, уз свакодневни рад. Довео је у Сребреницу министра здравља др Шкрбића који је проширио услуге за становништво Сребренице и Братунца а основане су две нове службе, Центар за ментално здравље и Центар базичне рехабилитације, које и данас успешно функционишу.  Покретач је и идеје о активирању Бање Губер јер је  од  2013-2016. у тиму са др Пашагићем радио амбуланто на терапији пацијената са Губер водом.

– Годишње смо имали око 120 пацијената, воду смо стабилизовали са витамином Ц, а услуге лабораторије користили у Дому здравља .Резултати су били одлични у лечењу малокрвности, имуно дефицитарних стања, али и код дерматоза, псоријазе и других кожних болести – наглашава др Павловић и додаје да  је  то подстакло и Владу и министра здравља Шеранића да га прими заједно са начелником Грујичићем и да им предложи оснивање Специјалне болница Губер у Сребреници.Те активности су у току.

Као директор НП Дрина др Павловић  све више промовише здрав живот у природи, (ваздушна Бања ,шетње и коришћење леко биља и шумских плодова). Како каже, све је у природи,  и срећа, и дружење и –лек!

Пета област којом се бави  др Павловић је политички рад . Председник је Додикове странке већ 20 година, једине партије у РС која је заступала и спроводила политику равномерног развоја и Сребренице и Скелана.  Не чуди онда што је остварио 11 узастопних изборних победа, што је јединствен случај у  Републици Српској.

ПЛАКЕТА Признање за 11 изборних победа
ПЛАКЕТА Признање за 11 изборних победа

Више пута је обављао функције председника и потпредседника СО Сребреница и са тих позиција допринео реализацији више пројеката који су видљиви на терену.Од регионалних асфалтних путева Сребреница -Јадар, Скелани- Факовићи, до локалних асфалтних путева , до водовода, расвете, електро – мреже, наводњавања,  обнове јавних институција, фасада, изградње стамбених зграда. Не заборавимо и  како је дошло до тога да Јапанци  у Скеланима подрже развој малинарства.Данас  Сребреница и Братунац постају највећи произвођачи малине у РС.

Додајмо  и два значајна програма Владе РС и Савета министара за Сребреницу захваљујући  лобирању др Павловића код Милорада Додика, Шпирића, Тегелтије, министара Мирјанића, Миловановића, Џомбића, Пашалића .

У области социјалне политике др Павловић је 15 година водио бригу о социјално угроженим и помагао им да добију помоћ и социјалну заштиту. –  С поносом истичем и чињеницу да смо успели да издејствујемо оснивање две републичке установе са седиштем у Скеланима –  ЈУ Римски муниципиј и ЈУ НП Дрина у којима је запослено  око 30 мештана. Са малинарством то ће бити окосница развоја овог краја – закључује др Павловић који више  од две деценије  силну енергију троши на пет фронтова. И на свим пољима постиже запажене резултате. Иза њега су дела видљива на терену, изборне победе и књиге које сведоче о томе.

И како рече један мештанин: – Можете га мрзети, не морате га волети, али дела све говоре. Један је, јединствен, др Павловић!

ББГ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest