На Четвртој седници Општинског већа општине Бајина Башта, одржаној 7. септембра ,  под тачком Разно, Недељко Ракић поново је предложио да се један од споменика уклоњених са Трга Душана Јерковића врати на старо место. Реч је о споменику палим борцима и жртвама фашистичког терора Народно-ослободилачког рата  среза Рачанског од 1941. до 1945. године. Већници су прихватили предлог па ће споменик бити постављен на Тргу испред хотела Цептер Дрина где је и раније био.  Он је уклоњен пред  реконструкцију Трга. Ракић је у свом краћем образложењу истакао да је тај споменик један од симбола града и да су се ту људи радо окупљали на пригодним свечаностима или кад су желели да се сликају. Био је неизоставан на разгледницама Бајина Баште. Други споменик са Трга, подигнут народном хероју Душану Јерковићу, који се раније налазио испред Задружне зграде на Тргу , биће постављен на друго место. Има предлога да то буде Борово брдо где је основана Прва рачанска партизанска чета,чији је командир био Душан Јерковић, плато испред зграде бившег Комитета  или плато код Спомен чесме.

4. sednica OV

Споменик се враћа на старо место
Споменик се враћа на старо место – испред хотела „Цептер- Дрина“
Јерковић чека "прекоманду"
Јерковић чека „прекоманду“

– За први споменик  не треба нам сагласност Завода за заштиту споменика из Краљева јер га враћамо на место са кога је привремено, због радова на Тргу, био уклоњен. За место споменику Душану Јерковићу мораћемо да се консултујемо за том установом – рекла је председница општине Весна Ђурић.

Већници су  размотрили и прихватили предлог Правилника о организацији и систематизацији  радних места у Општинској управи, Општинском правобранилаштву, стручним службама и  посебним организацијама општине Бајина Башта. При образлагању Правилника, начелница Општинске управе Зорка Радојичић  рекла је да општина има 67 стално запослених , а да је систематизовано 78 радних места. Правилник је усклађен са републичком Уредбом о локалним самоуправама.

На овој седници Општинско веће  утврдило је цену  коштања горива  за превоз ученика основних школа и деце и њихових пратилаца ради похађања припремног предшколског програма за школску 2022/23. годину. Раније се плаћало 12 динара по километру, а убудуће цена ће бити 15 динара.

Прихваћен је захтев Општинске управе  за пренос опреме  Полицијској станици Бајина Башта  у складу са  Програмом Комисије за безбедност саобраћаја чији рад је похвалила председница општине, Такође су усвојени захтеви  Народне библиотеке „Милош Требињац“ и Општинске управе за коришћење средстава из буџетске резерве. Усвојени су и предлози  за измену делова Плана летњег одржавања улица, општинских некатегорисаних путева, тргова, платоа и сличног општине Бајина Башта за прошлу и  текућу годину.

Текст и фото: М.Андрић

СЛОБОДАНКА УМЕСТО ДРАГАНЕ

Општина Бајина Башта потписала је са Министарством  енергетике  и рударства   Уговор о суфинансирању програма  економске санације стамбених зграда, породичних кућа  и станова. Општина је именовала Комисију која ће то реализовати. У њеном саставу су Милош Јелисавчић, председник, Драгана и Милош Костадиновић. На лични захтев Драгана Петровић  је дала оставку на дужност члана Комисије. Уместо ње, Општинско веће именовало је  Слободанку Тадић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest