Раде Марковић са освојеним медаљама

На Балканском првенству у атлетици за ветеране, одржаном у Солуну, репрезентација Србије заузела је четврто место у укупном пласману  у конкуренцији 20 земаља  и преко 800 такмичара. Њених 79 представника освојило је  89 медаља. Прво место у генералном пласману припало је Грчкој, друго Бугарској, треће Румунији.

Боје репрезентације Србије у категорији ветерана  од 50-55 година бранио је и Раде Марковић из Бајине Баште, члан Атлетског клуба Ауто центар. Он је  у штафетној трци 4 x 100 метара  стигао до сребрне медаље. Уз њега у екипи су били Александар Шапић, Иван Анић и  Драгиша Русов. Златна медаља припала је Грчкој.

Марковић је наступио и у скоку у вис. У тој дисциплини домогао се бронзане медаље. Победник је Киров из Бугарске, друго место  изборио је Кука из Србије.

Марковић са финалистима скока у вис
Марковић са финалистима скока у вис

-Кад сам видео каква је конкуренција,  био сам задовољан ако освојим једну медаљу. Испало је све много боље. Посебно ми је драга честитка од сениорског репрезентативца Србије у бацању кугле Асмира Колашинца. Он је све време био са нама. Најавио је да ће идуће године и он учествовати у надметању ветерана у старосној конкуренцији од 35-40 година – каже Раде Марковић.

Част да  носи заставу Србије на отварању такмичења припала је Раду Марковић. Он је био и делегат Србије у  Генералној скупштини  Балканског атлетског ветеранског савеза. Иначе, Марковић је члан Управног одбора  Савета атлетских ветерана Србије.

М.Андрић

Markovic na Zejtinliku

-По завршетку првенства, посетили смо српско војничко гробље на Зејтинлику. Мени ће та посету остати заувек у сећању. Поклонио сам се сенима наших ратника изгинулих за одбрану отаџбине. На гробљу сам оставио медаљу коју сам добио за допринос у развоју атлетике- истиче Раде Марковић.

Занимљиво је да  му је тренер његов син Божидар, првак Балкана у скоку у вис и вишеструки  шампион државе. Раде каже да су му намере да буде учесник Балканског дворанског првенства које ће се одржати  идуће године у турском граду Измиру.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest