Драгану Драгојловићу „Паунова награда“

Уручење награде Драгану Драгојловићу. Фото -Народна библиотека УжицеУручење награде Драгану Драгојловићу. Фото -Народна библиотека УжицеУручење награде Драгану Драгојловићу. Фото -Народна библиотека Ужице

Драган Драгојловић, песник и дипломата у пензији,( Пилица, Бајина Башта, 1941.) добитник је „Паунове награде“ за збрку поезије „Сам насупрот себе“.

Награда му је уручена на 44. књижевној манифестацији „Одзиви Пауну“, која се одржава  у ужичком селу Рибашевина, а која негује сећање на песника Пауна Петроњевића (Рибашевина, 1936- Београд, 1962).

Селектор те књижевне манифестације Милијан Деспотовић, песник из Пожеге, навео је да је Драгојловић том збирком „исказао филозофско схватање протока времена“.

„Драгојловић је, својим филозофским погледом на живот, његово трајање и измак, подвукао црту између општости и саопштавања себе, ородио се са поезијом која је српској књижевној баштини, својим искуством и мисаоним досегом, дала допринос“, казао је Деспотовић.

Драгојловић  је казао да награду није очекивао, а потом говорио о делу и кратком животу Пауна Петронијевића.

„Можемо рећи како судбина према Пауну није била милостива, али му је било милостиво рођење које му је дало немерљив дар. Саосећајући са његовим кратким животним веком, неки људи нису жалили напора и чинили су колико су могли да Пауново дело не падне у заборав, да не остане загубљено у свескама и избледелим листовима папира“, казао је Драгојловић.

Организатор манифестације „Одзиви Пуну“ је Народна библиотека Ужице, у сарадњи са Удружењем грађана Жупа Лужница, Књижевним клубом „Паун Петронијевић-Рујно“ и МЗ Рибашевина, а покровитељ Град Ужице.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest