Скелани: ДРИНА ПОРИБЉЕНА ПОТОЧНОМ ПАСТРМКОМ

Marceta i Salihovic ubacuju mladj u DrinuМарчета и Салиховић убацују млађ у ДринуMarceta i Salihovic ubacuju mladj u Drinu

Спортска риболовачка организација Младица из  Сребренице  годинама се труди да у реку Дрину убаци што више рибље млађи, углавном поточне пастрмке и у мањим количинама липљана. Захваљујући  томе, али и мерама за сузбијање криволова, ова, по многима најлепша европска река, сврстава се у оне са богатим рибљим фондом. Најновија акција на порибљавању Дрине   СРО Младица  извела је  у преподневним сатима 29. септембра 2022. године.

Пребацивање млађи у канту
Пребацивање млађи у канту

Ucesnici poribčljavaqa

-Код  Петриче, Бујаковића и Скелана пустили смо у Дрину  12 хиљада комада поточне пастрмке набављене у Еко зони „ Угарски брзаци“ у Кнежеву код Бања Луке. Донатор за куповину рибље млађи, у вредности од три хиљаде евра, био је Институт за водопривреду „Јарослав Чарни“ из Београда. Ранија порибљавања показала су да млађ поточне пастрмке брзо се прилагоди условима у дринској води и успе да опстане. Највећи нам је проблем што се све чешће појављују корморани за које је пастрмка права посластица. На разне начине настојимо да корморане отерамо – каже Златан Марчета, председник  СРО Младица из Сребренице.

У последњој акцији порибљавања, осим Марчете, учествовао је  и рибочувар  Јасмин  Салиховић.

-За нас су овакве акције најлепше јер знамо да на тај начин  обогаћујемо  рибљи фонд. Захваљујући томе, имамо све више риболоваца који долазе  и  из иностранства – наглашава Јасмин Салиховић.

Цео ток порибљавања протекао је под надзором инспектора за привреду општине Сребреница  Љупка Малешевића.

-СРО Младица из Сребренице  порибљавање обавља према прописаним законским нормама. Тако је било и овај пут. Врло је важно да се испоштује и процедура  транспорта рибље млађи.  Констатовали смо да је и ту било све по упутству и нормативу – истиче инспектор  Љупко Малешевић.

Текст и фото:М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest