Рускињи споменик од срца

Spomenik Ruskinji DarjiAkademik Dragoljub Mirković kraj spomenika Darji Aleksandrovnoj

 

 

            Епископ шабачки благословио знамење Дарји Александровној која је као болничарка и добровољац погинула  у чувеној Гучевској бици, 2. новембра 1914. године, пружајући помоћ српским јунацима. Споменик   биће постављен на Гучеву на Видовдан, у оквиру манифестације „Видовданска лоза“.  У Бачевцима се племенитој Дарји одужили  спомен-плочом

 

 

 

ЕПИСКОП шабачки Лаврентије благословио је израду споменика Дарји Александровној Корокбини, Рускињи која је као болничарка и добровољац погинула на планини изнад Лознице у чувеној Гучевској бици, 2. новембра 1914. године, пружајући помоћ српским јунацима. Владика каже да је то дело и вредан дар ликовног уметника и предузетника Драгољуба Драге Мирковића, академика СКАНУ из Бијељине, и његове супруге Росе, лепо и богоугодно, јер је од срца и са доста љубави, не само према Дарји, већ и свој руској православној браћи и сестрама.

Споменик који је висине 3,10 метара и ширине 2,4 метра биће постављен на Гучеву на Видовдан, у оквиру манифестације „Видовданска лоза“, коју организује Српска краљевска академија научника и уметника. То је дар Мирковића и СКАНУ граду Лозници и српском роду.

– Мирковић нас је баш обрадовао израдом овог белега, који ће стајати на Еминовим водама, при самом врху Гучева, где је храбра Дарја положила свој млади живот с нашим јунацима – каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Извор: Вечерње новости

 

Фото : Академик Драгољуб Мирковић крај споменика Дарји Александровној

 

 

 

 У  Бачевцима 2016. године

ДАРЈИ СПОМЕН-ПЛОЧА

        На иницијативу Вукашина Вучићевића, председника Одбора за подизање споменика страдалим житељима Стрмова у ратовима од 1912. до 1918. године  Завичајно удружење Стрмово из Бачеваца и тамошња месна заједница, уз помоћ Амбасаде Руске Федерације и Скупштине општине Бајина Башта, у оквиру откривања новосаграђеног поменутог споменика 12. августа 2016. године у Бачевцима поред Дрине открили су и спомен-плочу добровољној руској болничарки Дарји Александровној Коровкиној. Плочу је донирала руска ливница црквених звона браће Шувалов из Тутајева, а постављена је на старој згради основне школе у том месту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest