15. седница СО – Одборници усвојили буџет за 2019.

ByББ ГЛАС

1. јануар 2019.
Седница Скупштине општине Бајина Башта

 

На 15. седници Скупштине општине у 2018. години, одржаној 31. децембра, усвојен је буџет за 2019. годину. Он са свим приходима и изворима финансирања износи 1,014,425,000.00 динара. За његово усвајање гласало је 35 одборника, један је био против. Већина опозиционих одборника напустила је седницу пре те тачке дневног реда па није ни учествовала у гласању.

Председник општине Радомир Филиповић честитао је одборницима новогодишње и божићне празнике па потом изнео предлог Одлуке о буџету општине за 2019. годину.У дискусији учествовао је већи број одборника.

СЕдница СО - Радомир Филиповић
Радомир Филиповић: У 2019. годину улазимо без дугова

 

-У наредну годину преносимо 100 милиона динара и не морамо ићи у кредитно задуживање. Нисмо више задужена општина. У мају 2018. године практично смо све дугове санирали. Од 272 милиона дугова бивше Дирекције за изградњу, које је преузела општина, остало је да се само намире ранија потраживања за мазут и струју. Све остале рачуне плаћали смо у законском року. Ниједног тренутка у 2018. години нисмо били у финансијском проблему- рекао је председник општине Радомир Филиповић и наставио:

-Када говоримо о инфраструкурним пројектима за 2019. годину на територији општине Бајина Башта најважнија ствар је да коначно крећемо у реализацију реконструкције Трга „Душана Јерковића“. Идејно решење смо усвојили, а до краја марта треба да имамо готов пројекат за извођење радова. На основу тога конкурисаћемо код Министарства привреде за додатна средства. Његово учешће треба да буде око 30 милиона, а наше са порезом око 42 милиона динара. За једну од најважнијих саобраћајница, то је Улица Светосавска, планирали смо девет милиона динара. Обавиће се комплетна реконструкција тротоара од Спомен чесме до Аутобуске станице. То је јако битно, она је најоптерећенија, уједно је и зона школе.То ћемо урадити и у Улици Вука Караџића која је зона средњих школа и вртића.  У 2019. години следи сређивање више улица, Његошеве, Исидоре Секулић, Карађорђеве, Николе Тесле. За те послове намењено је око 70 милиона динара. Уз то, Комунално предузеће уложиће око 30 милиона. Дакле, укупне инвестиције за асфалт износе око 100 милиона динара.

У 2019. години биће урађена комплетна градска лед расвета. Због жалби на тендерском поступку, радови нису могли бити изведени у 2018. години. Уколико не буде нових жалби, могли би  да почну крајем јануара, а уколико буде жалби, пролонгираће се до марта.

Прилком утврђивања дневног реда за 15. седницу СО, опозициони одборник Владе Радовановић је дао предлог да се не расправља о буџету за 2019. годину из разлога што он није усвојен до 20. децембра како је планирано законским одлукама. Његов опоозициони колега Мирослав Лукић подржао је тај предлог. Председник општине Радомир Филиповић истакао је да ни ранијих година буџет није усвајан до 20. децембра. Одборници нису прихватили предлог па је усвојен дневни ред, са 37 гласова, онако како је и достављен одборницима у материјалу за седницу.  На истој седници усвојена је Одлука о локалним  комуналним таксама, Одлука о накнадама за коришћење јавних површина, Одлука о изменама и допунама  Одлуке о организацији Општинске управе, Одлука о сталним манифестацијама и фестивалима у области културе и туризма од значаја за општину Бајина Башта, Одлука о изменама и допунама Одлуке о правима и услугама  у области социјалне заштите, Одлука о покретању иницијативе о територијалној организацији Републике Србије. Усвојен је и Кадровски план за Општинску управу и Општинско правобранилаштво. Одборници су дали сагласност на програме пословања за 2019. годину ЈКП 12. септембар, ЈП ББ ТЕРМ и ЈКП Дубоко Ужице. Подржан је План и програм рада  Туристичке организације „Тара-Дрина“ и Центра за социјални рад. Дата је сагласност  на Статуте ТО „Тара-Дрина“ и Предшколске установе Невен.

       НОВИ ОДБОРНИК РАТКО САВИЋ

Нови одборник СПС -ЈС Ратко Савић
Нови одборник Ратко Савић

Одборници СО усвојили су предлог за потврђивање мандата  новом одборнику Ратку Савићу из Перућца са изборне листе Ивица Дачић- Социјалистичка партија Србије-Јединствена Србија изабраном на изборима одржаним 24. априла 2016. године. Савић је дошао на упражњено одборничко место након смрти одбор лом  Немањи Ђорђевићу.

                                                                 ТУНЕЛ КАДИЊАЧА

-Могу са задовољство да кажем да нам је пројекат за Тунел Кадињача стигао  на јавни увид као новогодишња честитка. После тога он ће ићи на Владину ревизиону комисију. За неколико месеци имаћемо коначно решење идејног пројекта. На основу тога обратићемо се Влади Републике Србије и председнику државе, од којих смо до сада имали огромну подршку. Очекивало се да тунел кошта око 30 милиона евра. Међутим, због сложености терена, пуно је подземних вода, висинска разлика је велика, цифра ће се попети на око 50 милиона евра. На приступним саобраћајницама биће изграђено шест мостова. И мост који повезује Бајину Башту и Скелане ушао је у програм Министарства саобраћаја па ћемо у наредне три године добити потпуно нови мост који је од великог значаја за Подриње- каже председник општине Радомир Филиповић

Реплика Филиповић-Раковић : МИЛО ЗА ДРАГО

По завршетку седнице Скупштине општине, у скупштинској сали приређен је скроман коктел за одборнике. У опуштеној атмосфери председник општине Радомир Филиповић обрати се одборнику Зорану Раковић речима:

-Е мој Раковићу, нашта је спала опозиција да јој ти будеш једини одборник. На те речи узвратио је Раковић:

-Е мој председниче, нашто је спала општина да јој ти будеш председник.

 

                                       Текст и фото: М.Андрић

Седница Скупштине општине Бајина Башта
Одборници заседали последњег дана у 2018. години

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest