Bogojavljenje 8 насловна 205

У организацији  Туристичке организације Тара- Дрина и Црквене општине Бајина Башта, одржано је традиционално, 16. по реду, богојављенско пливање за Часни крст на ушћу речице Раче у Дрину. Учешће је узело 14 такмичара. Победио је  Ненад Савић (21).

– Ово ми је треће учешће. Нисам очекивао победу, важно ми је било да учествујем. Услови су били тешки јер су набујале Рача и Дрина па је вода била скроз мутна. Сматрам да су сви учесници победници  јер су успешно препливали  задату дужину од 33 метра – каже Ненад  Савић.

Ненад Савић, победник Богојављенског пливања
Ненад Савић, победник Богојављенског пливања

Bogojavljenje 2

Bogojavljanje 3Bogojavljenje 5 (2)Bogojavljenje 4Bogojavljenje 6

Манифестација је почела благосиљањем  од стране протојереја Милинка Лукића, намесника рачанског, јереја Мирка Крупниковића и ђакона Милана Поповића.

-Као црква имамо поруку којом желимо да кажемо шта значи крст. Он је страдање, симбол Христовог распећа и симбол победе. Преко крста је дошло и васкрсење. Крст нас учи и поучава да прво будемо добри и часни људи, да носећи крст у овоземаљском животу знамо да носимо симбол победе. То је уједно и порука данашњег празника и пливања за Часни крст. Можда би наредних година, у склопу ове манифестације, могли организовати и неке хуманитарне активности како би помогли неком болесном или породици слабог материјалног стања- рекао је протојереј Милинко Лукић.

Учеснике пливања за Часни крст поздравио је директор ТО Тара-Дрина Милан Ђурић. Он им је захвалио  на учешћу. Захвалио се  на помоћи  од стране Дома здравља „Евелина Хаверфилд“ локалне самоуправе, Полицијске станице и ХЕ Бајина Башта.

Пливање је пратило неколико стотина грађана. Они су аплаузом поздравили дефиле пливача на чијем је челу са заставама и великом иконом била четворочлана група из КУД Јелек. Организатор је за посетиоце обезбедио кувано вино.

Текст и фото: М.Андрић

СВИМА КРСТОВИ И ИКОНЕ

Bogojavljenje 9- (2)

Победник   богојављенског пливања за Часни крст Ненад Савић добио је од организатора велику икону, пехар, крст, венац, диплому и златник. Сви остали учесници су добитници икона, крстова и захвалница. -Добијену икону и крст чуваћу до краја живота. Подсећаће ме на  пливање за Часни крст, за мени изузетно драгу манифестацију – рече најстарији учесник Жељко Максимовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest