Бајина Башта, Владе Кулаш и мераклије

 

 

Група старих Бајинобаштана, које готово свакодневно можете срести у неком од овдашњих  кафана и кафића ( кад је лепо време најчешће на терасама, а другим данима у Пицерији хотела  „Дрина“ ), минулог викенда дружење су организовали   у „Сабљином“ локалу. Затекли смо их у“ радној атмосфери“ – за (ранијом) казаном  у којој се крчка овчетина!

Шеф ове кулинарске операције је  чувени Владе Кулаш, о којем  је, пре неку годину  у  колумни у „Данасу“, под насловом „Феноменологија печења“ , писао Светислав  Басара. Прогласио га је за светског првака у једењу јагњеће главучице! – Просечна јагњећа главучица – ако је деље један човек – захтева два дебела сата посла. Коректно поједеном главучицом сматра се она која се после јела, без икаквог даљег чишћења и препарирања, може ставити у витрину. Светски првак у једењу јагњеће главучице зове се Владе Кулаш и живи у Бајиној Башти- написао је Басара.

За ову прилику Кулаш се са својим мераклијама, уместо за печене главучице, определио за кувану варијанту.

-Шта мислиш, ваља ли ово – пита нас Кулаш док мешање овчетине  препушта првом помоћнику Бориши Јелисавчићу. – Овде  је  месо бравчета од  59 кила. Уживамо као што видиш, дружимо се, не жалимо се на пензије – додаје  у шаљивом тону, као прави, стари мераклија.

И позива из Сабљине кафане остале другаре да се поред казана, у којој се крчка овчетина, усликају за успомену.

       Портал ББ глас

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest