У славу Светог Пантелејмона-„Славски дани у Црвици“

Такмичење у припремању традиционалних српских јела Награде за припремање традционалних јела
У част Светог Пантелејмона у Црвици Славски Дани
Славски Дани у Црвици
Рад жирија који оцењује учинак кулинара
Жири оцењује учинак кулинара у припремању традиционалних јела
Црвица, Счавски дани
Славски дани у Црвици

 

Ове године се навршава три деценије од како је почела градња храма у Црвици, посвећеног Светом великомученику Пантелејмону. Након освештавања цркве овај велики православни празник, 9. август,  народ Црвице и околине слави као своју црквену славу.

Ове године, уз присуство великог броја верника из Црвице и још неколико подрињских села, Свету литургију је служио отац Герман, игуман манастира Рача, уз саслужење бајинобаштанских свештеника Горана Милинковића и Боре Ћутила, Владимира Стефановића из Биоске, Мирка Крупниковића из Дуба, Владимира Кораћа из Рогачице, и Владимира Малешевића, надлежног пароха и старешине цркве у Црвици. Уследила је потом свечана литија око храма.

Домаћини славе Радоје Обрадовић и Радивоје Вуковић, заједно са свештенством, изломили су славски колач. За домаћина славе наредне године одабран је Томо Дамњановић, познати привредник из Црвице. Потом се присутнима обратио протојереј Горан Милинковић који је похвално говорио о досадашњим улагањима у доградњу и изградњу објеката цркве, захвалио је домаћинима славе и  Црквеном одбору на њиховом свесрдном ангажовању. Посебно је истакао да је Црквени одбор уз помоћ надлежних свештеника и верника успео да за тридесет година изгради не само један од најлепших храмова у Рачанском намесништву, већ и друге објекте, тако да је данас црквена порта у Црвици најпријатнији и најлепши кутак за окупљање житеља села.

Домаћини, Радоје Обрадовић и Радивоје Вуковић, својски су се потрудили да за многобројне вернике и госте обезбеде богату славску трпезу. Све је протекло свечано и у добром расположењу, уз музику и весеље, како то и доликује овако важним светковинама.

Програм обележавања црквене славе у Црвици испуњен је и у поподневним и вечерњим сатима, када је по први пут Црквени одбор организовао занимљиву манифестацију „Славски дани у Црвици“, а као централни догађај било је такмичење у припремању традиционалних јела. Такмичило се девет екипа које су, уз много кулинарског умећа, припремали јела по сопственом избору, највише гулаш и кувани купус. Било је ту, додуше, и роштиљских специјалитета и прасе на ражњу, који нису били у конкуренцији за награде и признања.

Трочлани жири (Гвозден Димитријевић, Томо Јовановић и Мирко Грабовац) је након дегустације припремљених јела прогласио победнике, а потом је надлежни свештеник, протојереј Владимир Малешевић, поделио награде и признања.

Све екипе су добиле по икону и захвалнице „за учешће на првој манифестацији Славски дани Црвице“. За победника на манифестацији проглашена је екипа у саставу: Властимир Марковић и Мирослав, Марко и Предраг Благојевић. Они су припремили најбољи гулаш. Занимљиво је да је иста екипа припремала још један котлић за који су добили признање „најкреативнија екипа“. Као награде за свој труд и вештину добили су иконе и књиге. Друго место, по оцени жирија, освојила је екипа „грађевинара“: Зоран, Славко и Јово Обрадовић и Раде Терзин, док је треће место освојила екипа: Милош Марковић, Мирјана Обрадовић и Небојша Благојевић.  И они су награђени иконама и књигама.

 

                                                                                                                    О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest