У организацији Месне заједнице Гвоздац 27. и 28. јула одржани су трећи по реду “Гвоздачки дани“. И овај  пут све се одвијало на Гвоздачкој планини у месту званом Лазића раван.

Централно место те манифестације припада надметању косаца, под називом “ Ако си косац, дођи у Гвоздац“, а као пратећи садржај је народни вишебој у коме се одвија такмичење у скоку у даљ, бацању камена са рамена, надвлачењу клипка и конопца.

Такмичење косаца одвијало се на њиви  Радоја Танасијевића. Он је, носећи чутуру и изговарајући здравицу, позвао све косце да се окупе, а онда их је повео до ливаде где је уследило такмичење.

Учешће у такмичењу узело је 13 косаца из Гвосца, Овчиње, Зарожја и Јеловика. Своје косачко умеће показали су Милован Павловић, Милан Перишић, Радомир Павловић, Иван Николић, Васо Алексић, Милош ПеришиУћ, Милан Вујић, Радомир Алексић, Андрија Танасијевић, Љубиша Петронијевић, Миодраг Петронијевић, Марко Петронијевић и Љубиша М. Петронијевић.

КОсци такмичари са председником Организационог одбора

Велики број посетилаца пратио је такмичење, бодрио косце, а чула се и песма посматрача. Жири, у коме су били Милош Косић, председник, Милоје Николић, Цветко Павловић, Слободан  Јагодић, Зоран Васиљевић и Владисав Ђокић дуго је већао док није донео коначну одлуку о најбољима јер је заиста било пуно добрих косаца.

За најбољег косца на Трећим „Гвоздачким данима“ проглашен је Радомир Алексић (45) из Овчиње. Он је добио укупно 60 бодова.

-Учествовао сам на првој манифестацији, лане сам изостао, а ове године сам победио. Са косом другујем од трећег разреда основне школе. Дневно могу да покосим 30 ари- каже Радомир Алексић. Друго место  са 52 бода припало је Милошу Перишићу из Гвосца (23), треће са 50 бодова Миодрагу Петронијевићу (42) из Јеловика.

 

Тројица најбољих косаца
Стручни жири оцењивао је учинак такмичара

И такмичење у народном вишебоју било је занимљиво. У скоку у даљ из места победио је Милош Перишић из Гвосца. Следе његове комшије  Драган Танасијевић и Радомир Павловић. У бацању камена са рамена први је Будимир Станић из Стрмова, други Милош Перишић из Гвосца, трећи Крста Тешић из Стрмова. И у клипку најбољи је био Будимир Станић. Његов комшија Милош Ђурић освојио је друго место, а Иван Николић из Гвосца треће.  У надвлачењу конопца и ове године прва је екипа Стрмова, друго место припало је екипи из Горњих Кошаља, треће  дружини из Гвосца.

Стрмово победник у надвлачењу конопца
Надметање у бацању камена с рамена

-Ова манифестација постаје све привлачнија за такмичаре, али и за грађане. Такмичарски део манифестације протекао је у најбољем реду. После је настало народно весеље и трајало до дубоко у ноћ уз оркестар Перице Павловића и певаче Раденка Павловића и Слободана Којића. Желим да се захвалим спонзорима Савки Јовановић,  Зорици Митровић, Милошу Марковићу, Милошу Јокићу, Александру Марјановићу, Светлану Тадићу, Радовану Максимовићу, Шуки Стевановићу и Миодрагу Вујетићу-каже председник Организационог одбора Марко Марковић.

ЧЕТВОРИЦА ПЕТРОНИЈЕВИЋА

Из Јеловика на такмичење у кошењу дошао је Љубиша Петронијевић (70), његов син Миодраг (42) и унуци Љубиша (15) и Марко (12).

-Били смо на овом такмичењу прошле године, свидело нам се па смо дошли опет. Важно је да одржавамо наше обичаје и да се дружимо. Није битно ко ће победити. Свака част организатоиру, све је било одлично. Ја сам косац више од пола века. Научио сам том послу сина и унуке. Док сам био млађи, није ми било равног у кошењу. Сећам се да сам 1970. године, по повратку са одслужења војног рока, покосио за дан ливаду од пола хектара- вели Љубиша Петронијевић.

                                                               КОСИЛЕ И ЖЕНЕ

 

Ван конкуренцеије у кошењу су се огледале и три представнице лепшег пола. Симка Перишић из Гвосца, Маријана Лукић из Кошаља и Боса Павловић из Београда.

-Читала сам у новинама да се прошле године  опробала у кошењу Симка Перишић. И ја волим да косим па сам дошла да видим како тече такмичење и да заједно оборимо који откос. Придружила нам се и Београђанка Боса. Ипак, је то мушки посао и не би могле да се равноправно носимо са мушкарцима-  каже Маријана Лукић.

 

                                                                     

                                                                                                                                             Текст и фото: М.Андрић      

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest