ДРАГАН ДРАГОЈЛОВИЋ:Лепо је да Пилица има црквени звоникДРАГАН ДРАГОЈЛОВИЋ:Лепо је да Пилица има црквени звоник
Договор цркву гради:Седница  у МЗ Пилица

У Месној заједници Пилица обављен је део припремних радова за потребе градње цркве. Њен председник Радомир Гавриловић недавно је организовао састанак са привредницима из Пилице, представницима Црквене општине Бајина Башта и општине Бајина Башта. Том приликом их је упознао са до сада обављеним и наредним пословима.

-Одредили смо локацију будуће цркве. Део плаца је поклоњен, део само откупили. Завршили смо радове на чишћењу терена и равнању. Имамо идејни пројекат. Све што је урађено плаћено је. За завршетак прве фазе недостаје нам око 300 хиљада динара. Мештани су подржали иницијативу да се гради црква. Овај састанак смо сазвали да видимо како ћемо даље-рекао је председник МЗ Пилица Радомир Гавриловић.

Први се за реч јавио свештеник Милинко Лукић, рачански намесник.

Представници Црквене општине Бајина Башта на састанку у Пилици

-Дело које треба да се учини је, ако Бог да, почетак градње храма у Пилици. У име вашег надлежног свештеника оца Горана Милинковића, који није данас присутан, дошли смо по његовој жељи ја и отац Владо Васиљевић, старешина бајинобаштанске цркве. Дошли смо да вас поздравимо и подржимо и у име нашег Епискоша жичког владике Јустина који је дао  благослов, да подржимо органе месне заједнице на челу са Радомиром Гавриловићем и Миљком Петровићем. Они су дошли и упутили молбу Епископу Јустину да да благослов. Ако Бог да, урадићемо цркву у Пилици и освештати је. Тако ће ово место добити крсни знак. Пилица има доста успешних људи. Велики број грађана гравитира овом центру па сматрам да може да се изнесе градња храма. Владика Николај је својвремено рекао да људи не граде храм, већ он гради људе. То значи да храм зближава људе једне другима. Ретко која генерација добије могућност да гради храм. Ова је то добила  и не сумњам да ће га и подићи за себе и будуће генерације-рекао је  отац Милинко Лукић.

Књижевник и некадашњи министар вера у Влади Републике Србије Драган Драгојловић, по пореклу Пиличанин, такође је био учесник састанка.

-Живимо у свету који није антирелигијиски као у доба комунизма, али је Европа све мање хришћанска. Црква служи да се у њој окупимо,  то је та саборност да се окупимо, да знамо који смо народ. За градњу цркава увек су новац давали људи који су га имали, али је најбитније да њу граде сви према могућностима, јер она је општенародна. Онда свако осећа да је црква његова, да је он то направио. Лепо је што се кренуло у градњу цркве, лепо је да Пилица има један црквени звоник. У потпуности подржавам ту иницијативу. Морамо знати да није било цркве у средњем веку, не би ни нас било-истакао је Драган Драгојловић.

Радомир Филиповић и Радомир Гавриловић

У име општине Бајина Башта скупу се обратио њен председник Радомир Филиповић.

-Част ми је да вас све поздравим у име општине Бајина Башта и у своје  име и да вам се захвалим што сте дошли на овај састанак. Користим прилику да се у име општине захвалим господину Драгану Драгојловићу за све оно што је у претходном периоду чинио за нашу и своју Бајину Башту, за свој народ. Знам колико је тешко било и када смо започели градњу храма Светог Саве у Бајиној Башти. Саме процедуре до почетка градње цркве су велика препрека. Овде је направљен један велики корак, одређена је локација, откупљен плац. Црква ће улепшати Пилицу, тиме и нашу општину. Ми смо послали механизацију да се уравња плац. Већ на Бадње вече видела се једна лепа и позитивна слика на месту будуће цркве. Било је доста људи ииз Пилице, али и из других места када је обележавано Бадње вече. Локална самоуправа даће своје машне за даље радове, машине које су на неки начин купили сви грађани- рекао је, између осталог, Филиповић.

Присутни привредници  дали су позитивно мишљење о градњи цркве и обећали помоћ. Сретен Аћимовић је предложио да се ураде донаторски уговори и понуде привредницима након чега ће они, према могућностима, помоћи градњу цркве у Пилици.

                                                                              Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest