«СРПСКА ПРИЧА» ДРАЖИНОГ КОМАНДАНТА

ByББ ГЛАС

15. новембар 2023.
Промоција Српске приче - Жељко Марковић и др Немања ДевићПромоција Српске приче - Жељко Марковић и др Немања ДевићПромоција Српске приче - Жељко Марковић и др Немања Девић

Туристичка организација „Тара-Дрина“ у сарадњи са Установом „Култура“ и Националним парком Тара,  поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, организовала је занимљиво предавање историчара др Немање Девића – осврт на српску историју двадесетог века. Предавање је, уз промоцију књиге «Српска прича» мајора Алексасндра М. Милошевића, одржано у Центру за посетиоце НП Тара. Немања Девић је истраживач-сарадник у Институту за савремену историју, докторирао је изучавајући историју српског народа у Другом светском рату. Објавио је више од 20 научних радова.

Александар М. Милошевић је био артиљеријски мајор Југословенске војске, командант Другог шумадијског корпуса и Западно-моравске групе корпуса Југословенске војске у Отаџбини. Као политички емигрант је био кратко активан у Српској народној одбрани, а затим је био члан Епархијског савета Епархије за Америку и Канаду. Један је од ретких високих команданата Југословенске војске у Отаџбини који никада није оптужен нити за сарадњу за окупатором, нити за неки ратни злочин. Умро је 2009. у Торонту у стотој години. Његове мемоарске белешке је син Горан уступио историчару Немањи Девићу који их је средио и објавио под насловом „Српска прича: Сећања из рата и револуције 1941-1945“ у издању Службеног гласника.

Уводну реч о књизи и њеном приређивачу др Девићу дао је Жељко Марковић, директор Историјског архива из Ужица.

Српска прича, А.Милошевић

– Александар Милошевић је био некадашњи официр Војске Краљевине Југославије, непосредни сведок грађанског рата, потом истакнути политички емигрант. Несумњиво је да је он био врло значајан сведок епохе 20. века. Представљање ове књиге ће сигурно отворити горућа питања  везана за историју српског народа у 20. веку. Невољни изгнаник из отаџбине и канадски емигрант, физички радник и једно од првих пера српске емиграције. Бескомпромисни равногорски идеолог и песничка душа – вечито рањена због судбинског удеса његовог народа и земље од којих је био вечито раздвојен супротно своjим хтењима. Човек који је, као и његов ратни командант „много хтео и много започео“, али је вихор светски однео њега и његов рад… – истакао је др Девић.

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest