Мићо са сином и ћерком и радником Љубаном Илићем

Све до децембра 1978. године Бајина Башта није имала вулканизерску радњу за  монтирање и крпљење аутомобилских гума. Први ју је те године отворио млади мајстор Миодраг Јовичић из Злодола. Била је смештена у приземљу куће Јове Ивановића у делу града званом Расадник.

–  Пре мог доласка те послове обављали су ручно механичар Стево Јосиповић и „Гараљ“. Већина власника аутомобила одлазила је у тадашње Титово Ужице кад им је било потребно да монтирају и крпе гуме. Ја сам вулканизерски занат учио три године у Титовом Ужицу код чувеног мајстора Драгише Зечевића „Грбе“  чија се радња налазила у Kоштици. По завршетку заната, радио сам још пола године код њега пре него што ћу отворити своју радњу у Бајиној Башти – каже Миодраг Јовичић.

Сервис Гумар-Мајстор Мићо понекад наврати у Сервис
Мајстор Мићо понекад наврати у Сервис

На питање како се одлучио да дође у Бајину Башту и започне самостално рад, „Мићо Гумар“, то му је надимак којим га и сада ословљавају пријатељи и муштерија, каже:

– Људима из Бајине Баште било је далеко да долазе Ужице. Већина их је свраћала у радњу у којој сам ја учио занат. Многи су ми говорили да кад завршим занат, отворим радњу у Бајиној Башти. Сећам се долазака Радивоја Савића и Обрадина Илића из Рогачице, Мила Игњатовића и Видана Манојловића из Kостојевића, Љупа из Бајине Баште … Они су ме саветовали да отворим радњу. Рачунао сам да у Бајиној Башти нема вулканизерске радње и да ћу моћи да опстанем.

Прве три године, по отварању радње, све је сам радио. Посла је било све више па је запошљавао по једног радника док му није стасао син Владо. Најдуже, пуних 15 година, код „Миће Гумара“ се задржао Наце Вуџалов који сада држи радњу код Таратранса. Успео је заснује породицу, купи плац, сагради кућу у Улици „12. септембар“ и ту отвори радњу која и сада ради пуном паром. Због здравствених проблема, „Мићо Гумар“ 2013. године морао је да престане са активним радом, али често сврати у радњу да погледа како иде посао и нађе се при руци ако треба нека саветодавна помоћ. Од тада радњу води син Владе, а у њој је запослена и његова сестра Данијела. У сталном радном односу је и Љубан Илић из рогачичког села Ћеранића. Осим монтаже, крпљења и балансирања гума, Сервис Гумар обавља послове продаје гума, алу фелни, акмулатора и ланаца реномираних наших и светских произвођача.

Сервис Гумар најсавременије опремљен
 Сервис најсавременије опремљен

– Ја и сестра смо практично одрасли уз гуме у татиној радњи па је било некако природно да кренемо његовим путем. Завршио сам машинску техничку школи, а сестра саобраћајну. Радимо озбиљно и квалитетно. Пратимо иновације у нашем послу па сваке четири године купујемо нове машине неопходне за рад. Једини смо у овом крају са машином за балансирање гума које се користе у теретном саобраћају. Такође једино ми вршимо пуњење гума азотом  што је вишеструко корисно за њих и фелне. Имамо пуно муштерије из града, туристи су чести, долазе људи из Босне, има и странаца. Сарађујемо са скоро 80 посто бајинобаштанских фирми. У плану нам је проширење сервиса  и пружање неких нових услуга- каже Владан Јовичић.

ЗАСТУПНИK ВУЛКО МРЕЖЕ

Сервис Гумар из Бајине Баште од 2007. године  заступник је Вулко мреже кују чини ланац од 55 реномраних сервиса у Србији. Улазак у ту мрежу прате строги критеријуми  квалитета, вишегодишње искуство и хиљаде задовољних корисника услуга сваког члана. Тако је Сревис Гумар постао део Goodyear мултинационалног ланца сервиса Вулко коме верују возачи широм Европе. Иначе, Фирма  Goodyear важи за наквалитетнијег светског произвођача пнеуматика.

 

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

петнаест − једанаест =

Pin It on Pinterest