Прва светска конференција “Сећање победника”-“ Бесмртни пук” из 55 земаља

Међу учесницима и представници Бајине БаштеБесмртни- пук

Крајем прошлог месеца  у престоници Републике Србије, у Београду, одржана је прва Међународна конференција “Сећање победника” за организаторе манифестације “Бесмртни пук” у целом свету.

Најпре су организатори, гости и учесници конференције положили венце на споменик Ослободиоцима Београда.

Конференцију је у Дому Војске отворио министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Зоран Ђорђевић, говорећи да западне земље желе да фалсификују историју. Реч је узела директорка Међународног центра за очување и истраживање културно- историјског наслеђа источне Европе “Меморијал”, Антонела Бијелић Милојица. “Меморијал” је, након потписиваља споразума о сарадњи са Општеруским грађанско-патриотским покретом “Бесмртни пук Русије” у фебруару ове године, постао овлашћени главни координатор Бесмртног пука у Србији. Учесницима су се обратили и Ненад Симоновић, координатпор Бесмртног пука Србије и Сергеј Глушенко, међународни координатор Бесмртног пука. Гости Конференције су били: Горан Петронијевић, Душан Бајатовић, Мирослав Лазански, амбасадор Србије у Русији, амбасадор Руске Федерације- Александар Боцан-Харченко, Василиј Лановој, народни уметник СССР и Русије, Артјом Хуторској, Сергеј Лапенков, представници међународне хуманистичке сарадње Россотрудничество, представници фонда Горчаков.

 

Око 100 учесника из 55 земаља света је учествовало у панел дискусијама, презентовало пројекте и размењивало искуство везано за очување сећања на учеснике Другог светског рата, борбу против нацизма, проналазак информација о несталим херојима и очувању споменика у част Ослободиоцима.

Испред Бесмртног пука Србије су били координатори из градова, у којима се одржао “Бесмртни пук” претходних година: Београд, Ниш, Нови Сад, Сомбор, Крушевац, Крагујевац, Кикинда, Панчево, Параћин, Ужице и Јагодина и Бајина Башта, као градови који ће се 9.маја 2020. године придружити овој манифестацији.

У плану је успостављање контакта и сарадње са општинским властима у Бајиној Башти, где је за координатора постављена професорка руског језика, Олгица Филиповић, ради остваривања циљева очувања сећања на жртве пале у ослободилачким ратовима, неговање антифашистичке традиције српског народа и оснаживање пријатељских веза српског и руског народа.

Као резултат конференције усвојена је резолуција.

 

                                                                                                       О.Филиповић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest