Салих Селимовић Истина у књигама- ПромоцијаСалих Селимовић Истина у књигамаСалих Селимовић Истина у књигама- Промоција- Бајина Башта

      Салих Селимовић (Тешањ, 1944), познати историчар и публициста из Сјенице, на свом трећем гостовању у Бајиној Башти, још једном је показао колико је значајно његово упорно, дугогодишње трагање за истином. До сада је објавио преко 20 књига, више од 100 стручних и научних, као и бројних публицистичких радова, а учествовао је и на многим домаћим и међународним научним скуповима, као стални сарадник више научних часописа и архива. Познат је и по својим истраживањима исламизације јужнословенских простора, са посебним нагласком на демографске и миграционе процесе у Рашкој области.

У галерији „Културе“ у Бајиној Башти овога пута је одржана промоција две Селимовићеве књиге: „Муслимани у Равногорском покрету и јединицама ЈВуО 1941 – 1945“ и „Нека презимена и њихово порекло на простору Старе Рашке“. Уводне напомене о овом истакнутом научном раднику дао је Синиша Спасојевић, а о својим књигама исцрпно и инспиративно је казивао сам аутор.

Са промоције књига Салиха Селимовића у Бајиној Башти
Са промоције књига Салиха Селимовића

– За време мојих теренских истраживања на простору Старе Рашке, старији људи, припадници муслиманске вероисповести, искрено су ми причали да су многи од њих били присталице Краљевине Југославије, да су се у време рата борили „за краља и отаџбину“ и били у редовима равногорског покрета.  Када сам ушао још дубље у ратни период, пронашао низ докумената и извора, схватио сам да је то истина, јер муслиманска милиција и локални четници нису имали ни један озбиљнији сукоб. То је био и основни мотив да дођем до нових сазнања и да то преточим у књигу – рекао је Селимовић.

Посебно је било занимљиво казивање о пореклу неких презимена на простору Старе Рашке и исламизације ових простора која је заправо један дуг процес. Наравно, увек је тешко судити о разлозима прихватања ислама, али се увек јављала потреба за сазнањем и проучавањем својих далеких корена и предака.

– Имао сам и сусрете са неким припадницима муслиманске популације који нису могли да схвате да муслиман може да буде Србин или српског порекла. Ипак, доживљавао сам и задовољство, јер је било и оних који су се радовали што су сазнали много тога што нису знали о својим прецима. Таквих случајева је било и у православној популацији. Код многих муслиманских породица мало се знало о њиховој даљој прошлости, коренима и кретањима кроз време и простор. Ипак је било је и оних муслимана који су, на моје задовољство, потврдили оно што је о њиховом пореклу и презимену написано – казивао је Салих Селимовић.

О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest