Опозиција поново у клупама, маратонска расправа о превозу и Извештају државног ревизора

Опозиција се вратила у СкупштинуСедница СО Бајина Башта

 

Седамнаеста седница Скупштине општине Бајина Башта одржана је данас (5 јуна ) у пуном саставу. У њен рад поново су се укључили опозициони одборници који су је напустили у време протеста под називом “1 од 5 милиона“.  Одмах по повратку, предложили су допуну дневног реда са две тачке и  затражили скидање  једне са дневног реда. У писменој форми предлози су достављени од одборника Валентине Марковић, Данијеле Стаменић, Владе Радовановића. Милоша Марковића и Мирослава Лукића. Милош Марковић није ставио потпис на захтев за допуну дневног реда нити је присуствовао седници.

Петар Петровић
Мирослав Лукић
Радомир Филиповић
Јелена Филиповић

Допуну дневног реда образложио је Мирослав Лукић. Прва тачка односила се на  разматрање Извешатаја  о ревизији правилности пословања општине Бајина Башта у 2017. .години кога је сачинила Државна ревизорска институција. Друга тачка односила се на мишљење Агенције за борбу протитив корупције. Као трећи захтев предложено је скидање са дневног реда сагласности  на предлог  јавног  уговора о  приврменом поверавању обављања делатности градско-приградског превоза путника на територији  општине. Обе тражене тачке за допуну дневног реда су прихваћене. Није прихваћен захтев за повлачење сагласности везане за поменути превоз на подручју општине. Управо су то биле тачке  о којима се најдуже расправљало током седмочасовног трајања седнице.

Општинско веће такође је имало предлог за допуну дневног реда са две тачке. Једна се односила на давање сагласности  на одлуку Надзорног одбора ЈП ББ ТЕРМ о повлачењу  управљања и коришћења поверених  комуналних објеката  и престанка  рада Топлане у Костојевићима. И ове допуне су усвојене.

Говорећи о налазима Државне ревизорске куће о пословању општине Бајина Башта Мирослав Лукић је најавио из извешатаја више ставки које говоре о неправилностима  које се односе углавном на јавне набавке. Реплицирао му је заменик председника општине Петар Петровић саопштавајући податке ревизије рађене у време кад је Мирослав Лукић био део валадајуће већине.

-И тада су уочене неправилности, као и сада, и тада је дат налог за њихово отклањање као и сад. Тек после тога, стићи ће нови извештај- рекао је, између осталог, Петар Петровић. Председник општине Радомир Филиповић рекао је да нико није узео ни динар за себе  и да је то је најбитније. Истакао је да су за грешке изрицане новчане прекршајне казне и да није било основа за покретања кривичних пријава  у време кад су дужност председника обављали Бобан Томић, Милоје Савић, Златан Јовановић па их нема ни сада кад он врши ту функцију. Да има основа, то би надлежни органи урадили не чекајући скупштинску расправу.

Општи смех изазвао је одборник Зоран Раковић рекавши да су сви исти. Мирослав Лукић казао је да ће о свему обавестити надлежне као што су полиција, БИА, тужилаштво и правобранилаштво. Владе Радовановић је био мишљења да то не треба чинити, већ се мора видети да се пропусти отклоне и види шта да се уради да се они не понављају.

Доста полемике изазвало је писмено мишљење Републичке Агенције за борбу против корупције достављено на тражење Владимира Габића. Опозициони одборници су приложили копију тог мишљења. Габић је тражио од те Агенције мишљење да ли је у сукоб интереса то што  један члан брачног пара обавља дужност директора  ЈКП 12. септембар, а други начелника Општинске управе.

-Ништа није спорно. Спровешћемо законски поступак да се утврди да ли ту има сукоба интереса. Ја мислим да га нема. Ако закон буде рекао другачије, ништа није спорно да дође до промене- рекао је председник општине Радомир Филиповић.

Опозиција је критиковала предлог да се АБ Ракети повери градско-приградски превоз путника  на још шест месеци. Истакла је да је то већ урађено два пута и да је требало у међувремену изнаћи решење. Владајућа већина се заложила да се о томе одлучи заједно са председницима месних заједница јер је проблем врло коплексан. Буџет нема средстава да задржи превоз на садашњем нивоу па ће морати доћи до промена. Остало је да се види да ли ће то ићи на уштрб броја линија или ће корисници превоза морати да и сами делимично учествују у његовом плаћању.

Одборници су донели одлуку да се из система ЈП ББ ТЕРМ издвоји Топлана у Костојевићима која греје 23 домаћинства и школу која има 31-ог ученика. Топлана је од почетка рада стварала губитке који су достигли цифру од 31,2 милиона динара и представљају велики терет за ББ ТЕРМ.

-Топлана остаје. Школа ће се грејати употребом пелета уместо скупог мазута. Ми за шест месеци рада не можемо да предузећу обезбедимо позитивно пословање. Због тога тражимо да нам се повере додатни послови како би били упослени свих 12 месеци. Пракинг сервис и јавна расвета ником нису дати, нама би добро дошли- рекао је директор ББ ТЕРМ Предраг Анђић.

Директор ББ терма Предраг Анђић

 

 

На седници је усвојена, између осталог, Стратегија  пољопривреде и руралног развоја општине до 2024. године, Програм подршке спровођењу пољопривредне политике и  руралног развоја општине у 2019. години., Одлука о обаваљању такси превоза, Одлука о мрежи јавних предшколских установа,  извештаји о раду у 2018.години  Туристичке организације Тара-Дрина, Народне библиотеке “ Милош Требињац“, Општинске управе, Установе “ Култура“, Туристичке организације регије Западне Србије, Комисије за безбедност саобраћаја и пословања  ЈКП Дубоко Ужице.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest