Месна заједница Дуб: ПОСТАВЉЕН КРСТ НА СТАРОМ МОЛИТВИШТУ

ByББ ГЛАС

4. јун 2019.
Учесници освећења крста у ДубуОсвећење крста у Дубу

 

Освећење крста у Дубу

На месту где је по предању у Дубу била црква и молитвиште у време кад су овим крајевима владали Турци, група добротвора, заједно са мештанима и донаторима, помогла је да  се постави крст. Данас ( 4. јуна) обављено је освећење крста урађеног по пројекту Дејана Максимовића. Учинио је то архијерејски Намесник рачански протојереј Милинко Лукић са протојерејем Драганом Тимотијевићем, парохом из Дрежника, рођеним Дубљанимом и дугогодишњим парохом дубске цркве, протојерејем Бором Ћутилом, протонамесником Владимиром Малешевићем, надлежним парохом јерејем Мирком Крупниковићем и ђаконом бајинобаштанске цркве Немањом Матејићем.

Крст су урадили мајстори Хидроелектране „Бајина Башта“ која је уједно била и његов донатор. Обраћајући се присутнима, Намесник рачански Милинко Лукић је рекао:

-Ово место треба да окупља све вернике који се крстом крсте, да их Господ Бог чува. Нека овај крст, који је данас освештан, буде заштита овог места, да сви који ту живе, долазе или пролазе, осете благодет постављеног крста. Крст је симбол победе живота против смрти. Преко њега је дошло спасење роду људском. Нека је на здравље и спасење данашње окупљање.

Добротвори у акцији постављања крста

Месни парох дубске цркве јереј Мирко Крупниковић подсетио је да је на том месту половином прошлог века НеђоТомић, при ископаванњу земље за циглу, ту пронашао остатке кандила и крста што је несумњива потврда да је ту било место молитве. Ту су се обављале пољске молитве, вршиле литије у време када је село имало своју преславу Спасовдан. Народ се потрудио да ово место обнови и да се ту сабира.

-Дуб може да се похвали да има две цркве,  Светог Петра и Павла и Цркву брвнару. Хвала Богу и добрим људима што сад имамо и ово светилиште. Ово је показатељ да пуно можемо кад чинимо заједно с љубављу у славу Бога. Готово  је невероватно да су радови завршени за само 20 дана. Нека Бог да здравље и свако добро  добротворима и свим учесницима градње. Нека Бог  буде са вама, нека вас штити од сваког зла- истакао је свештеник Мирко Крупниковић.

Добротвори Драган Вукајловић и Милован Милошевић

Председник Месне заједнице Дуб Драган  Вукајловић захвалио је свештеницима, који су дошли да освештају крст, добротворима, донаторима, Скупштини општине, ХЕ „Бајина Башта“ и свим Дубљанима, учесницима у акцији постављање крста на челу са мајстором Благојем Петровићем. Радови су коштали око 8.000  евра не рачунајући оно што је рађено на добровољној основи.

-Част ми је и задовољство да могу да учествујем у оваквим догађајима. Поносан сам на градњу цркве Светог Саве у Бајиној Башти. Честитам мештанима Дуба на сложном раду, организацији послова и данашњем чину. Ја се трудим да колико год могу помогнем овакве актвности не само са позиције председника општине, већ и као приватни предузетник- рекао је први човек општине Радомир Филиповић.

ДОБРОТВОРИ

 На постаменту на коме је постављен крст уписана су имена добротвовора. То су Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта, Драган Вукајловић, председник Месне зједнице Дуб, Александар Ђокић, хаџи Милован Милошевић, доктор народне медицине, Милеса Аћимовић, Стеван Томић, Миленко Мелентијевић и Радослав Томић.

                                                                                    Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest