Добитници признања Покрета горана Србије

Најстарија еколошка организација у нашој земљи Покрет горана Србије је обележио 60 година постојања уручењем признања „Панчићева оморика“ појединцима и институцијама. Покрет Горана Србије је основан 1960. године, а у опису њиховог деловања је пошумљавање, озелењавање и едукација кроз разне школе, кампове и радионице. Њихови чланови су и многи стручњаци из области шумарства, пејзажне архитектуре, заштите животне средине, биологије, хемије. За протеклих 60 година добровољним радом горана пошумљено је и озелењено 407,5 хиљада хектара различитих површина.

Прва акција изведена је на брду Чачалица изнад Пожаревца, објашњава секретар Покрета Мирослав Михајловић. Од тада је горански покрет радом на терену преузео палицу у борби за здраву животну средину.

„Иза нас је 60 година успешног рада и деловања наших чланова, од деце до пензионера. Изузетан допринос постигнутим резултатима дали су млади припадници Покрета горана, а да би се они што боље обучили, организовали смо бројне акције насељског типа на пошумљавању у периоду од 1978. до 1992. Касније смо наставили са организовањем школа и кампова у којима учествују горани који су својим радом то заслужили ангажовањем на акцијама радног и едукативног карактера. Најбољи из школа и кампова су будући ментори и носиоци горанских активности у општинама и градовима“ истиче Михајловић

Због све погубнијег утицаја климатских промена и загађења животне средине неопходно је да и горани појачају своје активности. Свечано уручење признања „Панчићева оморика“ је уприличено у Специјалном резервату природе „Засавица“. Ово признање додељује се за изузетан допринос на афирмацији и унапређивању горанских активности. Један од  20 добитника овог признања је и ЈП „Национални парк Тара“.

Извор- НП ТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest