МЗ Пилицa : Спасовдан славили на Зборишту

Ломљење славског колача на ЗбориштуЛомљење славског колача на ЗбориштуЛомљење славског колача на Зборишту

 

У засеоку Пачаџије у Пилици, на месту званом Збориште, смештеном готово уз сам пут који иде од Бајине Баште ка Ужицу преко Николића брда, дуга је традиција обележавања молитве уочи великог празника Спасовдана. Мештани се окупљају у вечерњим сатима око мермерног крста постављеног у Зборишту. Ту се око 20 часова одржава литургија. Ове године служио ју је надлежни свештеник отац Горан Милинковић.

Домаћини славе
Домаћини славе

Иако је падала киша, литургији на отвореном присуствовало је педесетак Пиличана међу којима је било омладине и мале деце. Кажу да, кад је лепо време, буде их и по неколико пута више. Ту се поставља шатра у којој се обавља вечера, често уз музику. Имају намеру Пиличани да на Зборишту саграде мањи објекат како би лакше и лепше обављали молитву у свим временским условима.

Литургија на Зборишту
Литургија на Зборишту

У обраћању присутнима после литургије, отац  Горан Милинковић похвалио је своје парохијане рекавши да су то честити домаћини који су кренули у изградњу своје цркве. Замолио их је да буду сложни, да негују породице јер су оне основне ћелије друштва и да све потиче из њих. Пожелео им је берићетну годину, добро здравље и сваки напредак.

Молитвену вечеру по традицији припремају сами мештани. Сваке године неко се пријави да буде домаћин. Ове године ту дужност добро су обавили Радован  Драгојловић Крњо и Милорад Маџаревић Мато.

– Част нам је што смо добили прилику да будемо домаћини молитвене вечере  уочи Спасовдана. Пошто је посни дан, спремили смо рибу, салату, посне пите и посне колаче. Набавили смо алкохолна и безалкохолна пића. И већина оних који су дошли на молитву донели су по нешто. Једно време  молитва се није одржавала. Покојни Зоран Миливојевић пуно је  учинио да се настави њено трајање – кажу домаћини славе.

Текст и фото: М.Андрић

УКЉУЧУЈУ СЕ И МЛАДИ

Bilo je i male dece

Домаћини наредне молитве уочи Спасовдана биће тројица младих мештана Пилице.

-Реч је о Пери Драгојловићу, Властимиру Маџаревићу и Зорану Лукићу.  Драго нам је што се млади укључују и долазе на молитву. Међу њима је све више деце предшкоског узраста. За наше место ово је значајан скуп и једна вековна традиција коју ми успешно настављамо- вели председник  Месне заједнице Пилица Радомир Гавриловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest