Veterinari domacini slave

Ветеринарска станица Дрина вет из Рогачице  била је домаћин славе Спасовдана кога традиционално слави рогачичка црква Христовог Вазнесења. Он спада у покретне празнике, пада увек у исти дан, али се мењају датуми. Народ му је одувек давао велики значај јер је чувени Душанов законик обнародован на Спасовдан 1349. године. Осим што се слави као ратарски и сточарски празник, слави се и као Крсна слава, али и као заветнина за цело село.

Detalj sa slavskog rucka (2)
Славски ручак за бројне госте

У цркви Христовог Вазнесења служена је литургија, а потом је обављен славски ручак за  бројне госте из Рогачице, околних села и Бајине Баште. На слави је био и намесник рачански отац Милинко Лукић, старешина бајинобаштанске цркве отац Владимир Васиљевић, донедавни свештеници рогачичке цркве Владимир Кораћ, Јовица Пршић и њихови наследници, надлежни попови Владета Никитовић и Јован Тимотијевић..

– Нас 11 запослених у Ветеринарској станици Дрина вет са задовољством  се пријавило да буде домаћин овогодишње славе рогачичке цркве. Поштујемо  место у коме радимо и његову цркву. Исто тако поштујемо мештане тог места и суседних села са којима ми радимо. Они нас увек топло приме у своје домове кад долазимо да им помогнемо. Увек ћемо им изаћи у сусрет кад је у питању рад у струци. Узимање улоге домаћина славе, наша фирма је хтела да дочеком и гостопримством  бар мало се реваншира људима са којима радимо – каже доктор Александар Вељаноски из Ветеринарске станице Дрина вет. Идуће године домаћин славе цркве  Христовог Вазнесења из Рогачице биће Миленко Кљајић из Бајине Баште.

                                                                                     Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest