Младен Лукић, посланик у Скупштини Србије: Будућност Србије у сигурним рукама

Народни посланик Младен ЛукићМЛАДЕН ЛУКИЋНародни посланик Младен Лукић

Уочи предстојећих празника разговарали смо са народним послаником из Бајине Баште Младеном Лукићем (СНС) о актуелним темама у нашој општини и Републици

Kако оцењујете финансијску ситуацију у Србији и Бајиној Башти?

Дошли смо до периода када можемо да кажемо да смо достигли висок ниво финансијске стабилности. Тешке мере фискалне консолидације, какве смо били приморани да спроведемо 2014. године су дале резултате с којима можемо да станемо пред грађане. Тадашњи премијер, а сада председник Републике Александар Вучић, је знао да те мере нису популарне у народу и за странку коју води, али су биле неопходне за бољитак државе и свих грађана Србије. То нам говори о његовој способности и пожртвованости да стави интересе државе испред страначких и личних интереса.

Kада је СНС преузела власт 2012. године нисмо знали да ли ће уопште бити пара за плате и пензије, а у новембру ове године смо имали на дневном реду позитиван ребаланс буџета, са вишком пара у државној каси од 46 милијарди динара. Тај новац се распоређује према приоритетима, као што је, на пример, увећање зарада у распону од 8 до 15 % у јавном сектору, према утврђеним критеријумима који, пре свега, изражавају потребе грађана. Од 1. јануара 2020. године очекује нас повећање пензија.

Изгласали смо буџет за 2020. годину у законском року, који је развојни и који ће омогућити још бољи животни стандард, отварање нових радних места, нове инвестиције и покретање новог циклуса ради реализације великих инфраструктурних пројеката. Незапосленост је на рекордно ниском нивоу од 9,5 %, што је такође резултат отварања нових фабрика и стабилизације буџета Републике Србије. Да вас подсетим да је незапосленост 2012. год била 26 % и да су се буџети усвајали 31.12. док су на власти били они који све ове мере критикују.

Грађани Бајине Баште добро знају каква је ситуација била са буџетом општине у претходном периоду. Неодговорним односом према новцу свих грађана општине Бајина Башта били смо у ситуацији да је минус у локалном буџету био око 600 милиона динара. Сви знамо какве смо елементарне непогоде имали 2014. године, које су погодиле и нашу општину и да смо имали штету на локалној инфраструктури од близу милијарду динара. Захваљујући тадашњем премијеру Александру Вучићу и владиној Kанцеларији за обнову и развој успели смо да санирамо све последице тих непогода. Вратили смо све дугове које су претходне власти направиле и стабилизовали смо буџет општине Бајина Башта. Сада у сваком тренутку на рачуну општине је око 200 милиона динара. То потврђује и чињеница да из сопствених средстава финансирамо реконструкцију градског трга у износу од 72 милиона динара.

Kоји су, по Вама, најважнији инфраструктурни пројекти?

Свакако да је то изградња аутопутева, поносан сам на чињеницу да је у претходне 4 године изграђено 320 км аутопутева, на чију изградњу се чекало 40 година. Захваљујући одговорној политици председника државе и Влади Србије смо у могућности да и даље градимо аутопутеве и улажемо у инфраструктуру у целој држави. Посебно ме радује чињеница да ће аутопут проћи на пар километара од Бајине Баште, а то је траса пута од Пожеге до Kотромана, у дужини од 60 км,чија је вредност изградње око 830 милиона евра. Од изузетне важности за грађане Бајине Баште је изградња тунела испод Kадињаче, којим се скраћује пут до Ужица и даље ка централној Србији. У току су сви припремни радови неопходни за изградњу тунела и надам се да ће у скоријем року почети и сама изградња тунела. Сви ови инфраструктурни пројекти ће отворити Бајину Башту и омогућити долазак инвеститора, али и туриста, како домаћих, тако и страних.

Све ово указује да је Влада Србије опредељена на равномеран регионални развој и да се испуњавају обећања Александра Вучића да ће се улагати у сваки део Србије.

Kако коментаришете нападе на председника државе и институције државе од стране Савеза за Србију?

У питању је брутална кампања заснована на одавно испричаним причама и истрошеним текстовима из листа Таблоид. Нема ту ни чињеница, ни аргумената, а камо ли доказа. Има само сада већ очајничке жеље да се по сваку цену и на сваки начин нанесе политичка штета Александру Вучићу и Српској напредној странци. Још опасније од тога је што се на тај начин наноси велика штета одбрамбеној индустрији Србије, чиме се угрожава државни интерес.

Потпуно је јасно да је цела кампања последица тоталне безидејности тог дела опозиције којег предводи Драган Ђилас. У недостатку политике, програма и идеје прибегавају измишљотинама, лажима и фабриковању афера. Упади у државне институције, у зграду РТС-а, блокирање уласка председника Републике у емисију на РТС-у су доказ немоћи те групације људи којима је интерес да се дочепају власти по сваку цену, потпомогнути страним парама и интересима. Неће се више поновити 5. октобар и рушење власти на улици, већ ће се политичка борба дешавати на легитиман начин, на изборима, који ће се ускоро одржати. Недостатак идеје, способности, а понајвише подршке народа, гура их у тражење алибија да не изађу на изборе. Јасно им је да би доживели дебакл на изборима, па прибегавају свакодневним недемократским насилним методама вршења притиска на грађане Србије.

ББГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest