Паљење врзине у Пепељу, Месна заједница Пилица, 19. новембра, од стране једног неопрезног мештанина, изродило се у велики пожар који је захватио преко четири хектара. Том приликом изгорела је једна шупа, сено, а било је угрожено 15 домаћинстава.

Пилица-Пепељ-пожар - Драган Ђокић, Радомир Гавриловић и Петар Ракић
Драган Ђокић, Радомир Гавриловић и Петар Ракић

– Да није било одважних припадника Ватрогасно – спасилачке јединице из Бајине Баште и једног броја мештана, пожар би се проширио на око 100 хектара па би било угрожено још 30 домаћинстава. По сазнању да је избио пожар, одмах сам похитао на лице места. Ту сам замолио неколико људи да помогну у гашењу, али су они то одбили говорећи да неће помоћи из разлога што не говоре са човеком који је вероватно изазвао пожар. Морао сам да одем на други крај Пепеља и обезбедим десетак мештана који су се прикључили ватрогасцима са лопатама и мотикама. Некад је у месним заједницама постојала јединица Цивилне заштите па је било много лакше кренути у акцију. И сад би требало да има нешто тако – каже председник МЗ Пилица Радомир Гавриловић.

Драган Јаковљевић из Бајине Баште сазнао је за пожар у Пепељу од своје таште па је одмах позвао ватрогасце. Позив им је упутио у 16 сати и 30 минута. Ватрогасци су брзо реаговали и већ за 20 минута били су у Пепељу. Дошла су два возила и четири припадника Ватрогасно – спасилачке јединице. У тој малој, али спретној и пожртвованој екипи, били су вођа групе Драган Ђокић, са колегама Слободаном Средојевићем, Дарком Злопорубовићем и Жељком Лазићем.

– Возилима смо дошли до на километар од места где је избио пожар. Због неприступачности терена морали смо пешке са напртњачама од 25 литара воде до места пожара који се у том моменту раширио на око 700 метара. Ноћ је почела да пада. Чим би потрошили воду, поново би се враћали да напунимо напртњаче и тако пуних пет сати све до 22 часа и 15 минута. Много нам је значила помоћ председника Месне заједнице Пилица Радомира Гавриловића и његових комшија. Заједнички смо савладали пожар који је лако могао да се претвори у катастрофалан за цело село – вели Драган Ђокић.

Према речима командира Ватрогасно – спасилачке јединице Петра Ракића,  у 95 посто случајева узрок пожара је људски фактор. Тако је било и у Пепељу.

–  Стално апелујемо на грађане да не врше паљење на отвореном, јер то за час измакне контроли, нарочито ако дува ветар. Људи полазе од претпоставке да ће лако угасити ватру, али је то тешко изводљиво – истиче командир Ватрогасно – спасилачке јединице Петар Ракић.

У жељи да захвали ватрогасцима, у седиште њихове јединице дошао је председник МЗ Пилица Радомир Гавриловић.

– Да није било ватрогасаца, ми би мало шта могли да урадимо у борби са пожаром у Пепељу. Били су неуморни пуних пет часова. Нису хтели да се одморе све док се нису уверили да је и последњи жар угашен. Kористим прилику да им захвалим и да упутим апел надлежнима да много више издвоје средстава за опремање Ватрогасно – спасилачке јединице – наглашава Радомир Гавриловић.

СТРУЈА ИЗАЗВАЛА ПОЖАРЕ

Два дана пре пожара у Пепељу, на подручју општине Бајина Башта десила су се два пожара. Оба су последица варничења приликом додиривања жица на далеководима у време кад је дувао јак ветар. Један пожар се десио у Рачи, а други у Вишесави. Оба су брзом интервенцијом ватрогасаца савладана. У исто време ватрогасци су имали једну интервенцију у Овчињи где је дошло до слетања са пута путничког возила ваљевске регистрације.

 

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

седамнаест − 10 =

Pin It on Pinterest