Конференција за медије СНС Бајина Башта: Наслеђен дуг 603 милиона динара

Конференција за медије у СНС Бајина БаштаКонференција за медије у СНС Бајина Башта

Данас (28.јуна) у просторијама Српске напредне странке из Бајине Баште је одржана конференција за медије на којој су говорили председник Општинског оброра СНС, први човек општине, Радомир Филиповић и Предраг Анђић, члан Општинског одбора, директор ЈП ББ ТЕРМ.

При осврту на време када је СНС преузела власт у Бајиној Башти Радомир Филиповић је рекао:

-Најтежи моменат на старту нашег вршења власти био је огроман наслеђен дуг од претходне влсати од 603 милиона динара. Уследиле су катастрофалне мајске поплаве у 2014. године које су захватиле више од две трећине општине. Од њих је практично само био поштеђен центар града. Тешко је оштећена већина путева који се простиру на 1.500 километара. Од тога 1.150 су некатегорисани путеви које је било јако тешко поправити. На њима свака обилнија киша прави штету између 30 и 40 милиона динара. Све наслеђене и касније дугове смо вратили. Данас на рачуну општина има 180 милиона динара.

О ономе шта ће се радити у блиској будћности председник општине Радомир Филиповић је казао:

-Упустили смо се у озбиљне инфраструктурне пројекте. Ових дана очекујемо довршетак пројектне докумантације за Трг “Душана Јерковић“. Коначно ћемо, ту рујину коју смо наследили, довести у пристојно стање јер то овај град заслужује. Потребно је то и ради развоја туризма. Сведоци смо да је све више домаћих али и страних туриста који долазе у Бајину Башту и на Тару. Дрина постаје све атрактивнија за њих.

Већ неколико година у Бајиној Башти се прича о градњи Топлане на био масу. На питање новинара хоће ли од тога нешто бити, председник Филиповић је саопштио:

-Захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и Влади имаћемо топлану на биомасу која ће коштати преко два милиона евра. На састанку у Лозници он је то обећао и дао налог Канцеларији за јавне набавке да она то финансијски у потпуности  реализује тако да општину неће ништа коштати- нагласио је председник Филиповић.

Више детаља о градњи Топлане на биомасу дао је директор ББ ТЕРМ дипломирани машински инжењер Предраг Анђић.

-Топлана на биомасу сигурно ће донети бенефите граду у еконсмком, али и у еколошком смислу. О тој Топлани се дуго прича. Сада је направљен оперативни план у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања. Ствари су добро одмакле повратка у назад неће бити. Процењујемо да ће нова Топлана  бити у функцији у грејној сезони  2020/21. година. Имамо отворена врата од Канцеларије за јавна улагања којој смо поствили јасне и прецизне критеријуме шта желимо од Топлане на биомасу. Хоћемо да добијемо потпуно нове котлове. Садашњи су стари па су били стална претња да грејање доживи колапс. Уз то, садашње топлане годинама су правила губитке што је претња да град остане без грејања. Заједничким снагама настојаћемо да Топлана на биомасу,( градиће се на месту садашње школске топлане), буде готова у предвиђеном року.

Анђић је подсетио да је предузеће ББ ТЕРМ настало 2010. године.

-Имамо добре и обучене раднике и службе, али смо бројни. Има нас пуно у односу на период у коме радимо, то је производни период од шест месеци. Покренули смо иницијативу у Скупштини општине да нам се доделе још неки допунски послови. Мислим да смо близу да будући паркинг сервис буде поверен нама. У стању смо да га обавимо квалитетно. Од посла никога неће болети глава, само ће донети бољитак граду и предузећу- рекао је Предраг Анђић.

На крају конференције  у СНС председник Филиповић одговорио је на питање око купалишта на Рачи.

-Сви смо сведоци да је купалиште Рача било запуштено. Звали су га рупа без дна.На жалост, ми нисмо могли пре да се озбиљније позабавимо њиме. Биле су поплаве, дугови. Сада је и то дошло на ред да се уреди. Добром сарадњом са Канцеларијом  за односе са Европском унијом успели смо да на конкурсу добијемо 30 милиона динара за уређење излетишта на Рачи. У сарадњи са Институтом“ Јарослав Черни“ уредили смо део речице Раче на њеном ушћу у Дрину. Направили смо лепо купалиште за летње сезоне. Пре пар дана урађен је бунар у Дрини одакле се вода пумпом потискује у купалиште. Оно се сада пуни и ускоро ће моћи да се користи.

По завршетку конференције за медије, испред зграде  бившег Комитета постављен је пано СНС на коме је грађанима дељена „ СНС информатор“

М.Андрић

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest