Марија Лабовић и Дејан Млађеновић

Туристичка организација Србије повела је кампању “Бирамо Србију“ у циљу да укаже на значајне туристичке ресурсе којима располаже Република Србија. У акцију се укључила и Туристичка организација Тара –Дрина, заједно са Националним парком Тара, позивом представницима ТО Србије и новинарима из више београдских редакција да посете бајинобаштнски крај и увере се у његове туристичке садржаје.

Позив је прихваћен па је 7. и 8. јуна у посети бајинобаштанском крају била Марија Лабовић, председница ТО Србије, са својим сарадницима, и групом новинара из више београдских  и локалних медија. Била је то уједно и реализација дела програма  посвећеног обележавању 20 година постојања и успешног рада ТО Тара-Дрина.

Госте на платоу постављеном на обали Дрине  недалеко од Кућице на дринској стени дочекали су директори  ТО Тара –Дрина и НП Тара са својим сарадницима. Они су гостима пожелели добродошлицу.

Крстарење језером Перућац
Крстарење језером Перућац
Део посаде брода Горан Глишић, Недељко Стаменић и Небојша Симић
Део посаде брода Горан Глишић, Недељко Стаменић и Небојша Симић
Горан Глишић у разговору са Маријом Лабовић, директорком ТО Србије

-Добро нам дошли уз жељу да се захвалим ТО Србије на досадашњој подршци нашем раду. Како смо радили најбоље говоре добијена признања у области туризма. Реч је о „Туристичком цвету“ добијеном као најбоља  туристичка организација у Србији  и „Туристичком цвету“ који нам је додељен за најбољу туристичку манифестацију, а то је Дринска регата. Ми се туризмом бавимо 105 година. За почетак се узима боравак на Тари познатог писца Милована Глишића. Бајина Башта је ушушкана између најлепше планине и реке, Таре и Дрине, и са њима чини неодвојиву целину. Ми се трудимо да ту лепоту искористимо у сврху развоја одмора у природи. Уз то, овде можете да се бавите планинарењем, кањонингом, спортовима на води, купањем у Дрини  и нашем мору, језеру Перућац, риболовом, скијањем у зимским условима, да посетите вредна културно- историјска наслеђа на челу са манастиром Рачом задужбином краља Драгутина из 13. века. С правом можемо да кажемо да је суштина бајинобаштанског туризма разноликост каква се мало где среће. Још једном добро нам дошли у град Дринске регате, у  град добрих, гостољубивих људи , у место рачанских преписивача, у престоницу најбољих српских ракија- рекао је директор ТО Тара-Дрина Дејан Млађеновић.

У име НП Тара госте је поздравио директор тог јавног предузећа  Драгић Караклић.

– Спремни смо да увек дочекамо пуним срцем људе који долазе на Тару да виде њене лепоте, пре свега  на Калуђерским Барама, Митровцу, Заовинама, Предовом крсту, у које, између осталог, спада осам уређених видиковаца који су међу најпознатијима у Србији, ту су уређене туристичке и пешачке стазе, језера Заовине, Перућац, Спајићи, манастир Рача, бројни локалитети са богатим биљним врстама међу којима је најпознатија Панчићева оморика, чеке за посматрање мрког медведа. Ово заштићено подручје НП Тара, које је 2015. године са око 19.000 хектара проширено за шест хиљада хектара, на мети је и оних који желе да ту саграде нелегалне објекте, углавном за одмор. Нарочито се то односи на трећу зону заштите где је евидентирана градња око 40 таквих објеката. На срећу, у првој  немамо тих случајева, а у другој зони заштите евидентирана су три . Ми о томе редовно информишемо надлежне инспекцијске органе на локалном и републичком нивоу  који предузимају законске мере. Ранијих година ти објекти су уклањани, ових дана учињено је то у још два случаја – казао је директор НП Тара Драгић Караклић.

Дегустација чувене ББ клековаче
Дегустација чувене ББ клековаче

Првог дана гости су посетили  највећу српску дестилерију за производњу  ракије ББ клековачу где их је уз дегустацију о тој фирми основаној 1905. године упознао њен туризмолог Видан Тодоровић. Потом је посећена река Врело у Перућцу позната као Река година јер од извора до ушћа у Дрину има ток од 365 метара. Следећа дестинација била је вожња десетак километара  језером Перућац бродом „Гризли“  чији је власник познати туристички посленик  и власник Туристичке агенције Таратурс, Горан Глишић.

-Ове године са радом смо кренули првог маја, знатно раније него лане. То је у неку руку обећавајуће пред нову сезону. Најаве стижу свакодневно тако да ћемо у другој половини јуна имати знатно више посла. За сада до Вишеграда пловимо петком, суботом и недељом. У јулу и августу пловићемо сваким даном, осим понедељка. Ми радимо на стварању такозваног „Чаробног прстена“. Он подразумева вожњу бродом од Перућца до Вишеграда, повратак Шарганском осмицом у Мокру Гору, па аутобусом назад до Перућца. Реализација ће уследити већ овог лета – истакао је Горан Глишић. О лепотама вожње кањоном Дрине до Вишеграда госте је упознао представник Таратурса Недељко Стаменић.

По повратку са крстарења бродом, уследио је одлазак на Митровац где је посећен видиковац Бањска стена и Инфо центар НП Тара. Пред веће гости су стигли у Заовине где су видели тамошње истоимено акумулационо језеро и место где је Јосиф Панчић пронашао оморику.

Другог дана боравка у бајинобаштанском крају гости су били у Рачанској Шљивовици  одакле су  двочасовном шетњом стигли до видиковца Црњесково и коњске ергеле где су искористили прилику за јахање на коњима. На крају посете обишли су манастир Рачу и хотел Турист у Бајиној Башти.

СВИ КВАЛИТЕТИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

-Циљ наше кампање „Бирам Србију“  је да скренемо пажњу грађанима да на један квалитетан начин могу  да проведу своје одморе у Србији. После Чачка и Ужица, ево нас у Бајиној Башти, на Тари. То је дестинација која заиста на једном месту пружа све оно што траже туристи а то су активни одмор, боравак у природи , културно историјско наслеђе  и врхунску гастрономију. Тара је предивна планина, Бајина Башта диван град, ту је НП Тара, велики број шетачких стаза, видиковаца, језера, река Дрина и још много тога. За то смо се одлучили да посетеимо овај крај и позовемо све наше грађане да овога лета бирајући срцем Србију, одаберу Тару и бајинобаштански крај. Са побољшањем инфраструктуре, путева који воде ка Бајиној Башти, сигурно ће туризам у том делу Србије добити нови замах – рекла је, између осталог, Марија Лабовић, председница Туристичке организације Србије.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest