Група ловаца са одстрељеном крмачом

У организацији Ловачких удружења Соко из Бајине Баште  Ужица, на Калуђерским Барама, 18. септембра, одржан је 8. Сабор ловаца „Тара 2022“.  По општим оценама био је то најмасовнији  скуп ловаца на овој манифестацији. Потврђује то и председник ЛУ Соко из Бајине Баште Станимир Милутиновић:

-У лову и такмичењима  у гађању покретне и непокретне мете учествовало је преко 250 ловаца из Србије. Још доста њих било је у саставу 49 екипа које су се надметале у кувању ловачког гулаша. Све то су пратили бројни гости ове манифестације. Посебно бих истакао долазак 50 жена које се баве ловом. Стигле су из више европских земаља и Србије. Предводила их је  Сања Момчиловић Богнић, председница Дамског  клуба ловкиња из Бечеја.

Томица Радосављевић, Сања Момчиловић Богнић,Александар Стојановић и Станимир Милутиновић
Томица Радосављевић, Сања Момчиловић Богнић,Александар Стојановић и Станимир Милутиновић
Победничка екипа из Заовина у припремању гулаша
Победничка екипа из Заовина у припремању гулаша
Финалисти у гађању глинених голубова
Финалисти у гађању глинених голубова
Генерација 64.
Генерација 64.
Најмлађа екипа на Сабору била је из Солотуше
Најмлађа екипа на Сабору била је из Солотуше
Ловачка дружина из Мраморја
Ловачка дружина из Мраморја

Овогодишњи Сабор ловаца „Тара 2022“ отворили су Томица Радосављевић, председник Ловачког савеза Централне Србије и Александар  Станојевић, први човек Ловачког савеза Западне Србије.. Потом  је уследио одлазак у лов  преко 100 ловаца. Они су успели да одстреле три дивље свиње. Бранимир Јовичић из Гуче, са ловачким стажом од пет година, одстрелио је крмачу тешку 82. килограма.

-Погодио сам је из првог покушаја. Није било тешко то урадити јер је са удаљености од свега тридесетак метара – вели Бранимир Јовичић.

Ловом и Сабором ловаца изузетно су били задовољни и Благоје Перишић из Ужица и Иван Радовановић из Крагујевца. Ивану је био први долазак  на Тару. Рече да ће сигурно долазити убудуће редовно.

Док су се гулаши крчкали, многе дружине су роштиљале, а било је и оних које су пекле јагње или прасе. Најмлађа дружина са просеком од непуне 22 године ,у којој су били  Милош Вукајловић, Саша Лојпур,  Никола Гавриловић и Ненад Стаменић други пут је била учесник  ове манифестације. Четврти пут учешће је узела дружина „Генерација 64“ из Бајине Баште У њој су били Срђан Сладојевић, Зоран Радовановић, Драган Микић и Александар Тошић. Рекоше да се друже од првог разреда основне школе. И Милисав Радовановић из Пилице имао је бројну екипу звану „Ловци са Мраморја“.

Стручни жири чинили су Љиља Вукајловић, Митар Бошковић и Милутин Јелисавчић. Он је одлучио да  прво место припадне Ловачкој секцији из Заовина. Њу је предводио Лука Мандић -Леп је то успех у конкуренцији 49 екипа. Стални смо учесници. Ово нам је прва победа. Раније смо имали једно друго и треће место – каже Лука Мандић.

Друго место припало је екипи Малиџан Драгана Петровића из Краљева. Треће је заузео Луг из Бајине Баште предвођен Луком Мандићем.

Организатор је победничку екипу наградио са викенд пансионом  за две особе у хотелу Оморика.  То важи и за другопласирану екипу која ће награду искористити у хотелу Тара. Трећепласираној екипи припао је ваучер од пет хиљада динара. Организатор је за ловце и госте испекао вола од 506 килограма и обезбедио цистерну пива. Мајстори за печење вола били су Милосав Дамњановић, Зоран Екмешчић, Милутин Јелисавчић и Чедо Вујић.

За добру атмосферу побринуо се оркестар „Даире“ из Ужица.

Текст и фото: М.Андрић

ЂОРЂЕВИЋ  НАЈБОЉИ СТРЕЛАЦ

Гађање покретне мете, глинених голубова привукло је 70 такмичара.  У финале се пласирало њих шест. Прво место заузео је Дарко Ђорђевић из Смедерева, друго Милош Алексић из Чачка, треће Горан Миладиновић из Велике Плане. Победник је награђен са одстрелом дивокозе у НП Тара, другопласирани  одстрелом  срндаћа у ловишту ЛУ Ужице, а трећепласирани  викендом у ресторану „Код Курте“ на Калуђерским Барама и ваучером од три хиљаде динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest