Detalj sa biciklijade

У недељу, 25. септембра у Бајиној Башти одржаће се прва по реду Ћирилична бициклијада. Организатор бициклијаде је Туристичка организaција „Тара-Дрина“ Бајина Башта уз подршку манастира Рача, Националног парка Тара и Агенције за безбедност саобраћаја. Окупљање учесника је у 10 часова у Парку ћирилице, а старт бициклијаде је у 10.30.

Прва Ћирилична бициклијада

Вози се на релацији Парк ћирилице – излетиште код манастира Рача – манастир Рача – Парк ћирилице.

На излетишту које се налази између манастира Рача и Скита Светог Ђорђа предвиђен је одмор уз освежење, прича о значају очувања животне средине и додела медаља учесницима манифестације. У повртаку је предвиђена организована посета манастиру Рача, обилазак манастирске ризнице, упознавање са дометима Рачанске књижевне и преписивачке школе и прича о значају очувања и коришћења ћирилице.

Циљ Ћириличне бициклијаде је промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, заштите животне средине, безбедности у саобраћају, неговања и сталног коришћења ћирилице и представљање значаја манастира Рача и Рачанске преписивачке школе.

У месецу кад почиње школска година Ћириличном бициклијадом се симболично вожњом повезује Парк ћирилице у центру Бајине Баште, место планирано за будући Музеј ћирилице и простор где је цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се у најтежим временима у прошлости сачувало наше писмо. Циљ је да се са почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсетити да је у близини Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности.

Бициклијада је рекреативног типа, дужина стазе је 13 km (у једном правцу 6,5 km), стаза није кондиционо захтевна. Вожња је намењена и деци и одраслима. Деца до четвртог разреда морају да имају пратњу. Организатор је обезбедио полицијску пратњу и медицинску стручну помоћ уз возило за прихватање бицикала који се покваре, као и помоћ редарске службе.

Све додатне информације могу се добити у Туристичком информативном центру Бајина Башта или на телефон 031/866903.

Ћирилична бициклијада je још једна у низу активности које су посвећене српском писму,  а организују се у Бајиној Башти која поносно носи епитет града ћирилице. У Скупштини општине Бајина Башта једногласно је 2019. усвојена Декларација о заштити и неговању ћирилице, затим је установљена манифестација „Ћирилична баштина” коју овде уз низ програма са учешћем водећих познавалаца нашег језика, историје и културног наслеђа редовно одржавају крајем маја. У центру Бајине Баште је ове године отворен први Парк ћирилице у Србији, уређен простор у центру града који знамењима и натписима симболично указује да је ћирилица наше историјско писмо којим су нам написане најзначајније књиге али и писмо наше будућности лако примењиво и у свету савремених комуникација. У припреми је оснивање Музеја ћирилице, у згради старе школе у Рачи надомак манастира, што Бајинобаштани сматрају послом од националног значаја. Место где је у прошлости цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се сачувала ћирилица у најтежим временима познато је и по највећем избору ћириличких производа и сувенира који се под слоганима „Ћирилица се пише срцем“ и „Баштинимо ћирилицу у Бајиној Башти“ могу набавити у туристичким инфо центрима ове општине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest