Лазо и Сиско, чувари плаже у летњем периоду...

Данас више никоме и није важно ко се то још осамдесетих година прошлог века досетио да прегради реку Рачу на њеном ушћу и тако створи водозахват на коме би се грађани Бајине Баште купали у летњим месецима. Сигурно је једино да је та сулуда идеја пала на памет некоме ко је заборавио на ћуди реке Дрине и на елементарно непознавање хидрологије њене притоке Раче.

Купалиште Рача
Купалиште Рача

У врелим летњим месецима плажа на ушћу Раче, веома често постаје неупотребљива за купање. Зато се, ваљда, опет неко од надлежних досетио да на видном месту истакне упозорење „купање на сопствену одговорност“. Вероватно мисле да су на тај начин скинули одговорност са себе! А можда и због тога што је све више оних који се и не осећају одговорним, па је зато ова „градска плажа“ овога лета прљавија него икада, запуштена и неуређена, као да су сви дигли руке од ње. Ранијих година је било бар покушаја да се плажа уреди како би се стекли бар минимални услови да би се неко могао пристојно окупати. Ове године ни тога није било.

Али, да не би било баш све тако црно потрудили су се, веровали или не, двојица времешних пензионера, пензионисани милиционар Милован Лазић и познати доајен бајинобаштанског спорта Радиша Стаменић – Сиско. Они су, онако самоиницијативно, одлучили да бар донекле упристоје „плажу“ на Рачи па су дограбили приручни алат, секире, тестере, маказе, па су тако очистили приобаље Дрине, уклонили сав коров и отпад, прикупили пластичне флаше и конзерве и, колико је то било могуће, очистили плажу од разбацаног стакла које је било потенцијална опасност да се неко повреди. Уз све то, они свакодневно обилазе плажу, прикупљају отпад и одлажу га у вреће. Тако су њих двојица овога лета показали да ипак постоје и они људи који не могу да гледају туђу бруку и небригу. Када би само било више таквих, можда би се Бајинобаштани имали где окупати за време врелог лета?!

О. Д.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest