Дуб: ОДРЖАН 8. ГОСПОЈИНСКИ САБОР

Детаљ са манифестацијеДетаљ са манифестацијеДетаљ са манифестације

У организацији Културно -уметничког друштва Звуци Кадињаче из Заглавка, под покровитељством Општине Бајина Башта, ТО Тара-Дрина и Установе Култура, у порти цркве из Дуба одржан је 8. Госпојински  сабор. Најпре је служена јутарња литургија у дубској цркви. Потом је обављена промоција књиге која говори о Босићиma и Панићима из Злодола,

У организацији Културно -уметничког друштва Звуци Кадињаче из Заглавка, под покровитељством Општине Бајина Башта, ТО Тара-Дрина и Установе Култура, у порти цркве из Дуба одржан је 8. Госпојински сабор. Најпре је служена јутарња литургија у дубској цркви. Потом је  одржана промоција књиге која говори о Босићима и Панићима из Злодола, аутора  свештеника Милоша Босића пореклом из тог места.

Традиционално такмичење у кувању пасуља окупило је ове године 20 екипа. По одлуци жирија, прво место припало је екипи „Заборави“ из Дуба. Жељко, Петар и Раде Радојичић скували су пасуљ за 100 оброка и све то разделили пријатељима и гостима.

Најбржи у једењу пасуља сениори
Најбржи у једењу пасуља сениори

Најбрзи у једењу пасуља омладинци

Вође најбољих екипа у кувању пасуља
Вође најбољих екипа у кувању пасуља

-Долазимо сваке године. Ове смо имали рекордну количину пасуља. Уз пасуљ, служили смо купус салату, хладно пиво, сокове и газиране и негазиране воде. До 18 часова ранија је испражњена – каже Жељко Радојичић. Дружина Видана Манојловића из Драксина упоредо са кувањем пасуља у покретној пекари испекла је и повеће прасе.

-Било је лепо, Долазим са фамилијом и пријатељима да се забавимо. Моја унучад, Лука и Милана, су такође били са нама. Они су имали и свој мали бизнис. Сами су  направили више предмета и успешно их продали – вели Видан Манојловић.

Завичај из Злакусе
Завичај из Злакусе
Дружина Видана Манојловића
Дружина Видана Манојловића
Фамилија Радојичић
Фамилија Радојичић

Такмичење у брзом једењу пасуља одвијало се у сениорској и омладинској конкуренцији. У првој победио је Марко Јанковић. Друго место припало је Милораду Игњатовићу, треће Ивану Игњатовићу.  -Волим ово такмичење. Нисам очекивао прво место, надао сам се да будем међу најбољима. Победа ме обавезује да узмем учешће и идуће године. Иначе, пасуљ је био одличан – каже Марко Јанковић. У омладинској конкуренцији победу је однео Павле Павићевић. Други је био Данко Ђуричић, трећи Остоја Остојић.

У надметању  певачких група  из Србије и Републике Српске учествовало је петнаест мушких и седам женских дружина.

Делије са Поникава
Делије са Поникава
Слозна браца
Сложна браћа
Вође најбољих ћенских груап (1)
Вође најбољих женских група
Воџе најбољих група
Вође најбољих група

У конкуренцији изворних певачких мушких група прво место припало је Завичају из Злакусе. Друго место поделиле су групе  Клечковачки жубор из Ивањице и Сложна браћа из Рогачице. Треће место деле Драгачевци из Гуче, Бисери Ђетиње из Ужица, Делије са Поникава и Кадињача из Буара. У женској конкуренцији победник је Драгачевски вез из Лучана. Друго место деле Јакљанке из Јакља и Кнегиња Милица из Пожеге. Треће место припало је групи Треће доба из Косјерића и Српској шајкачи из Пухова. Награда публике припала је групи Беле раде из Ивањице. Награда публике припала је групи Раде Јамина из Вишеграда. Награде су уручили  Видан Радовановић, у име организатора, и директор Установе Култура Милован Јездић.

Видан Радовановић и Мирко Крупниковић
Видан Радовановић и Мирко Крупниковић

-Задовољни смо како је протекао  Госпојински сабор. Хвала свима који су га својим учешћем увеличали. Захвалност дугујемо  покровитељима и спонзорима ове манифестације- каже Видан Радовановић, председник Организационог одбора.

Текст и фото: М.Андрић

РЕПУБЛИКА СРПСКА

Жири је посебно вредновао наступ група из Републике Српске. У тој конкуренцији прво место заузела је група Раде Јамина из Вишеграда. Група Филип Вишњић из Братунца освојила је друго место.У женској конкуренцији победила је група Сретење из Рогатице.

САБОРСКО ПИСМО

Организатор је доделио три Саборска писма. Добили су их свештеник  Мирко Крупниковић,, групе Свети Ђорђе из Горажда и Беле раде из Ивањице. У име добитника захвалио се свештеник Мирко Крупниковић који је истакао заслуге Видана Радовановића на чију иницијативу је и установљен Госпојински сабор. Крупниковић је у то време био месни свештеник у Дубу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest