Промоција књиге Милоша Босића

КЊИГА ЗА СВА ВРЕМЕНА

Промоција нове књиге Милоша Р. Босића, протојереја ставрофора из Ужица, „Босићи и Панићи из Злодола“, засигурно није имала бољи повод ни боље место него што је то био Госпојински сабор у пространој порти цркве Светих Петра и Павла у Дубу. У предивном амбијенту, у присуству великог броја мештана Злодола, Дуба и околине, представљена је доиста вредна књига која говори о злодолским Босићима и Панићима, о две породице које повезује двовековно кумство, „књига за сва времена“, родослов предака и потомака у њиховој дугој историји „са мноштвом имена и судбина некад и сад, обиљем корисних података за недовољно описану историју Злодола и околине“.

Велико интересовање ауторових земљака
Велико интересовање ауторових земљака
Зоран Жеравчић. др Милутин Ђуричић, др Милован Лукић, аутор Милош Босић
Зоран Жеравчић. др Милутин Ђуричић, др Милован Лукић, аутор Милош Босић

Књига је брижљиво и стрпљиво писана више од 10 година, како је то у уводној речи истакао Зоран Жеравчић испред Удружења „Колектив“ из Ужица, и при том додао да је са задовољством прихватио улогу издавача. О књизи су говорили: професор др Милован Лукић, професор др Милутин Ђуричић, Жељко Марковић, директор Историјског архива из Ужица, на крају и аутор Милош Босић.

Потпис аутора
Потпис аутора
  • Аутор је у овој књизи свакако морао користити историјске изворе, као и изворе материјалне културe. Ту су и предања, мада често и непоуздана, турски тефтери, веома значајни извори за старији период и, нарочито, пописи из Кнежевине Србије. Најпоузданији извори су они из матичних књига цркве у Дубу и из директне комуникације са савременицима. Све то не значи да је аутор успео баш све да пронађе и запише, свакако је остало нешто и за неке будуће истраживаче и записиваче – истакао је др Милован Лукић.

О аутору књиге, проти Милошу Босићу, који је први из фамилије злодолских Босића стекао универзитетско образовање, говорио је професор др Милутин Ђуричић.  Милош је свештеник скоро четири деценије, најпре је служио у Чајетини, а потом у Ужицу, при храму Светог великомученика Георгија. Данас обавља дужност архијерејског намесника ужичког. Отац је петоро деце. Двојица старијих синова су такође свештеници са завршеним Богословским факултетом. Најмлађи син се такође определио за свештенички позив, студент је Богословије, старија кћи је учитељица, млађа је студирала на Правном факултету.

  • Милош Босић је овом књигом обухватио све своје претке и по очевој и по мајчиној линији. Тиме се на достојан начин одужио својим прецима и оставио вредно сведочанство за будуће генерације. Књига је писана јасним, читљивим стилом, приступачним за све читаоце – рекао је др Ђуричић.

Жељко Марковић, директор Историјског архива из Ужица, је истакао да је појава ове књиге веома значајан догађај за Злодол и цео Рачански крај, нарочито када се има у виду да је остало мало писаних и сачуваних трагова. Треба знати да је пре неколико година, баш у цркви у Дубу, пронађен поменик из прве половине деветнаестог века, који је такође аутору послужио као поуздан извор података.

Посебно инспиративна је била беседа аутора књиге, протојереја ставрофора Милоша Босића, који није крио своје задовољство „што  смо се окупили на овај празник, на истом месту где су се некада окупљали наши преци“.

  • Цркве и манастири су део нашег националног идентитета. Наши преци су успели да опстану у много тежим условима, али су и нама оставили завет да опстанемо, и ми то морамо учинити. Ово место за мене има посебан значај, ту су почеци мог духовног и црквеног живота – рекао је Милош Босић, који је, како рече, имао велику жељу да сачува сазнања о својим прецима, па је тако и његова књига заправо јединствени именик предака и савременика, сачињен према подацима до којих је дошао.

О. Додић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest