„Дринин дан“ као празник за Бајинобаштане – ДА НАМ ДРИНА БУДЕ ЗЕЛЕНА И ЧИСТА

Одушевљени акцијашиОдушевљени акцијаши
Дринин дан празник за Бајинобаштане

Већ је постала традиција да се сваке године, друге суботе у августу, на Плажи „Рача“ у Бајиној Башти одржава занимљива летња манифестација – „Дринин дан“, посвећена најлепшој српској реци. За Бајинобаштане је то прави летњи празник испуњен различитим садржајима.

Ову манифестацију је пре неколико година осмислила и покренула Академска сцена, а онда им се као организатор придружила и Установа „Култура“, уз значајну подршку општине Бајина Башта, Спортско-туристичког центра и Канцеларије за младе.

ЧИШЋЕЊЕ РЕКЕ

–  Покушавамо да развијемо концепт који ће бити све чвршћи и масовнији – каже Јово Јелисавчић, један од идејних покретача манифестације – Наш циљ је да се приближимо реци, да доживимо њену лепоту, и да укажемо на све проблеме које имамо и да их заједнички решавамо. И ове године смо позвали наше суграђане да се укључе у акцију чишћења Дрине и њене обале. Тиме желимо да наше суграђане на неки начин освестимо јер они и користе ову прелепу реку и, нажалост, највише је и угрожавају. Свесни смо, наравно, да не можемо превише да урадимо, али можемо да укључимо неке нове људе у ову манифестацију, који ће после овога имати другачији однос према реци и природи која нас окружује. Имамо намеру да окупљамо што већи број људи из свих сфера живота који воле Дрину и који ће помоћи да задржимо њен примат најлепше реке на Балкану.

Основни проблеми који угрожавају Дрину, истиче Јелисавчић, су депоније на њеним обалама, канализација која се излива у реку, ископавање шљунка и многе друге незаконите радње на њеним обалама. Ту су и мале, бујичне притоке и потоци који силазе из села у којима мештани неконтролисано бацају смеће и отпад који потом пристиже и у Дрину.

ЗА ЧИСТУ И ЗЕЛЕНУ ДРИНУ

–  Нама је веома значајно то што је нашу манифестацију ове године подржало Министарство локалне самоуправе, што значи да је на нивоу Републике препознат значај овог пројекта и то је важно да наш град и читава регија имају здраву и очувану животну средину. Највише захваљујући министру Бранку Ружићу, добили смо значајна средства за реализацију овог пројекта – истиче Милован Јездић, директор Установе „Култура“.

У акцију чишћења Дрине и њених обала у близини плаже укључило се педесетак Бајинобаштана, међу којима је било доста младих, омладине и деце школског узраста. За нешто више од сат времена они су успели да читав простор доведу у ред.

СА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈЕ О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Након акције одржана је мала трибина, панел-дискусија информативног каракктера о очувању и заштити животне средине у општини Бајина Башта. У занимљивој и садржајној дискусији, која је трајала нешто више од сат времена, учествовали су: Драгић Караклић, директор Националног парка Тара, Драгана Ивановић, општински инспектор за заштиту животне средине, и Олгица Петровић, инжењер хортикултуре и руководилац сектора „Чистоћа и зеленило“ у ЈКП „12. септембар“.

„Дринин дан“, истакнуто је на трибини, неће бити једина прилика да Бајинобаштани покажу колико им је стало да имају чисту реку. Планира се више акција током године и озбиљнији приступ решавању бројних проблема, пре свега великих депонија на територији општине.  Са ЈКП „12. септембар“ већ је прелиминарно договорено да се крајем септембра санира депонија на једном од прелепих локалитета изнад манастира Рача.

Доста пажње је посвећено неким досадашњим активностима, али и о даљим плановима, на пројектима у циљу решавања проблема прикупљања и контролисања отпада на терирорији општине, посебно Националног парка. Било је речи и о неким идејним решењима за пречишћавање отпадних вода, као и о другим пројектима за заштиту животне средине. У свим тим пројектима и плановима биће веома важна едукација становништва, посебно деце школског и предшколског узраста. Поменут је проблем бројних мини хидроелектрана чија се градња планира на нашим рекама, али је изазвала и озбиљан отпор широм Србије јер би њихова евентуална изградња могла да произведе праву еколошку катастрофу и да нанесе много „ожиљака“ нашим рекама.

УЧЕСНИЦИ СПУСТА

Посебно атрактиван је био Дрински спуст купача, без чамаца, од Лукова до ушћа Раче. Било је више од сто купача, међу њима и жена, деце и одраслих, различитих старосних доба. Они су тако подсетили на некадашњи начин забављања и купања на бројним дринским купалиштима.

Поподневни концерт реп музике

У поподневним и вечерњим сатима организован је пратећи музички програм под заједничким називом „Августовски дан“. Ипак, бројна публика и купачи на плажи, нарочито они најмлађи, били су видно разочарани када су сазнали да неће бити најављеног концерта популарног „јутјубера“ Бака Прасе, и то из необјашњивих разлога. Уместо њега, са доста успеха и уз одушевљење младих, наступали су двојица „реп музичара“ који су тако надоместили изостанак Бранка Илића.

Главни догађај у оквиру музичког програма био је вечерњи концерт на коме су наступали домаћа рок група „Сасвим случајно“, потом „Ју група“ и група „357“.

 

                                                                                                    О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest