Доделом награда свечано затворен 11. Башта Фест

Награду „Златна имагинација“ за најбољи филм добило остварење „Штоперица“ француског редитеља Симона Ибера

Једанаесто издање Башта Феста, интернационалног фестивала кратког играног филма у Бајиној Башти, свечано је затворено у недељу 7. јула доделом награда за најбоља филмска и глумачка достигнућа и пројекцијом филма „За данас толико“. Награду „Златна имагинација“ за најбољи филм у целини добило је остварење „Штоперица“ француског редитеља Симона Ибера. У свом образложењу жири је написао да награду додељује за „изванредност у постигнутој духовитости и креирању апсурдних ситуација кроз наизменичност љубавног очаја, недостатка храбрости, неодољиве неспретности оличених у човеку који жели да одустане“, те да нам овај филм „пружа нам убедљив одговор да живот има смисла у сваком свом облику“.
Награда „Златна интерпретација“ за најбољу мушку улогу додељена је глумцу Матју Демију за улогу Дидијеа у филму “Штоперица” француског редитеља Симона Ибера.
„Непретенциозно, са великом дубином и слојевитошћу, суптилним хумором који ни у једном часу не нарушава, већ напротив подупире и појачава проблем који главни лик са собом носи, овај глумац нам у пуном смислу показује како се пунокрвно и без иједног вишка осваја простор једног филмског карактера, као и лепоту парадокса у коме играјући човека у одустајању, глумац заправо истовремено све време бива изузетно жив и активан мотор и покретач драмске радње“, наводи се у образложењу жирија.
„Златну интерпретацију“ за најбољу женску улогу добила је глумица Вирл Батнс за улогу Жоане у филму “Код Жоане” белгијске редитељке Сандрин Колард, “за комплексан карактер и много лица једне жене, за снагу коју осећамо у сваком њеном кадру и за стрепњу коју проживљавамо заједно с њом“.
Специјалну награда за режију добио је филм „Ноћ унутра“ шпанског редитеља Антониа Куесте „за вешт, прецизан и пре свега храбар редитељски језик којим ствара велику тензију, осећај клаустрофобије и притисак у глави главне јунакиње, као и у нама, за филм који нам мења субјективни осећај протока времена“, док је специјалну за сценарио добио филм „Мистериозне авантуре Клод Консеј“ француског редитељског дуа Мари-Лоле Тервер и Пола Жуселина, који „у времену у коме опсег тема којима се аутори окрећу може да делује једнолично, на један врло специфичан, духовит и аутентичан начин прича причу о судару два различита света“.
Главни жири фестивала чинили су глумица Хана Селимовић, редитељ Владимир Тагић и продуценткиња Јелена Ангеловски.
Регионалну награду „Златна визуализација“ за најбољу камеру, која се додељује уз подршку рентала Цинепланет, добио је Ален Алиловић за босански филм „Сведок“ Алена Шимића. О награди је одлучио директор фотографије Александар Караулић, који је свој избор образложио речима: “У питању је филм где се осећа дубока сарадња сниматеља и редитеља, филм који изразито користи камеру за причање приче као средство надоградње, а не само за пуко бележење информација. Врло промишљен приступ у кадрирању сцена ствара јак концепт и форму, а оно што је најважније јесте да је тај визуелни концепт успео да остане неприметан и ненаметљив, те да причу филма, глуму и целокупну атмосферу подржи и продуби“.
Жири младих сачињен од средњошколаца из Бајине Баште, који су ове години чинили Милица Марић, Нађа Јовановић, Душан Михаиловић, Катарина Филиповић и Вања Милановић, своју награду доделио је филму “Штоперица” француског редитеља Симона Ибера, „због вештине да на духовит и оригиналан начин прикаже срећу у несрећи у изазовима које живот ставља пред нас“. Овај жири доделио је и специјалну награду за филм „Мистериозне авантуре Клод Консеј“ француског редитељског дуа Мари-Лоле Тервер и Пола Жуселина. У образложењу, жири је навео да овај филм „на креативан и оригиналан начин прича причу о судару два различита света“. Менторка и сарадница Жирија младих била је редитељка Мина Ђукић.
Башта Питцх жири у саставу: Мина Ђукић, Радивоје Раша Андрић и Маја Шуша, донео је одлуку да за најбољи пројекат прогласи “Облак у панталонама” редитеља Јована Илића и продуценткиње Катарине Бугарин, „за духовит, забаван, несвакидашњи наступ који ефектно и самоуверено употпуњује оригиналну замисао будућег филма“.
Тим Башта Феста доделио је и награду „Баш та част“ Канцеларији за младе из Бајине Баште, за активан рад са младима кроз инклузивност, креативност, волонтирање, као и за подршку у виду ресурса за њихово даље усавршавање.
Једанаести Башта Фест завршен је пројекцијом филма „За данас толико“ редитеља Марка Ђорђевића, који је свечано затворио фестивал. Башта Фест је тиме наставио традицију да, у оквиру ревијалног програма, затварање посвети остварењу које је по мишљењу фестивалског тима обележило претходну годину.Током четири фестивалска дана, у такмичарском програму фестивала приказано је укупно 25 кратких играних филмова из 17 земаља.У музичком програму Башта Феста наступили су DJ Jackie, Funk Technik Group – FTG, i DJ Никола Вемић, уз традиционално Чола вече.
Аутор: Еуроњуз Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest