БАЈИНА БАШТА Протест привредника због повећања пореза на имовину

Незадовољни привредници у Општини Незадовољни привредници у Општини

Група незадовољних  бајинобаштанских привредника  протествовали су данас  због повећања пореза на имовину за 2019. годину.  Окупили су се пре подне испред зграде Општине Бајина Башта и тражили да их приме челни људи Општине али их нису затекли у њиховим кабинетима . Делегацију незадовољних  привредника, заједно са њиховим правним заступником адвокатом Драганом Јелисавчићем,  примила је начелница Општинске управе Јелена Филиповић.

Начелница Општинске управе Јелена Филиповић

Адвокат Јелисавчић, у изјави за наш портал, појаснио је како  се пореска основица утврђује. Град је подељен на две зоне, прва зона обухвата строги центар, од зграде Суда до  Градске апотеке, ( тзв. екстра зона)  све остало подручје   је друга зона. Узимају се три промета настала у прва три тромесечја  и израчунава просек  који чини основицу за утврђивање тржишне вредности.  Ако у поменутом периоду нема промета у другој зони пореска основица се узима као и у првој, односно у  екстра зони. У пракси се онда дешава да је порез  исти као напр. код хотела Цептер Дрина  и код  старих објеката у Лугу  и Вишесави  ( код Зелене Дрине или ББ комерца).

– На жалост , овде је све урађено по закону  и  ништа се  не може променити што се тиче ове године. А усвојени Закон  о имовини је накарадан јер  не полази од тога  да уважава економску снагу пореског обвезника. Постоји и неусклађеност примене закона,  различит је на локалном нивоу и неповољнији  у односу који примењује  Републички порески орган- каже Јелисавчић.

Са начелницом Филиповић је договорено да се у октобру поново састану  са преставницима незадовољних привредника и сагледају могућности проналажења најповољнијег решења.

ББ портал

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest