Бајина Башта – Пчелари „Полена“ славили у манастиру Рача

Ломљење славског колачаЛомљење славског колачаЛомљење славског колача

По традицији Пчеларско удружење „ Полен“ из Бајине Баште 12. маја на пригодан начин обележило је своју славу Светог Василија Острошког. Због епидемиолошке ситуације, није било већег уобичајеног окупљања у манастиру Рача. Славски колач изломили су председник Пчеларског удружење „ Полен“ Милован Зекавица и старешина манастира Раче игуман Герман после литургије служене на месту где је некад била мала црква (скит) Светог Ђорђа недалеко од врела Лађевац. Том приликом Зекавица је игуману Герману уручио признање Савеза пчеларских организација Србије у знак захвалности за помоћ бајинобаштанским пчеларима. Кровна пчеларска организација Србије доделила је Повељу општини Бајина Башта за њену дугогодишњу подршку развоју пчеларства у овом делу Србије. Повељу је примила председница општине Весна Ђурић.

Уручење Захвалнице Герману, игуману манастира Рача
Уручење Повеље Општини Бајина Башта
Уручење Повеље Општини Бајина Башта

-У интересу је локалне самоуправе да се овде развија пчеларство јер за то постоје добри природни услови. Богати смо са багремом и ливадама па су багремов и ливадски мед одличног квалитета што су показале и стручне анализе. Очекујемо да они у блиској будућности постану наша робна марка. Општина ће чинити додатне напоре да помогне три пчеларска удружења са подручја наше општине- рекла је председница Весна Ђурић приликом примања Повеље.
-Трудимо се да унапредимо пчеларство на нашем подручју. Ускоро треба да добијемо сертификат о географском пореклу меда са подручја региона Тара па ће мед из овог краја постати једна од његових брендова. Такође, доста пажње поклањамо образовању пчелара путем разних предавања која држе водећи људи из Савеза пчеларских организација Србије – вели Милован Зекавица, председник ПУ „ Полен“ из Бајине Баште.
Текст и фото: М.Андрић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest