Манастир Рача – ЛИТУРГИЈА У БАЊИ ПОСЛЕ 330 ГОДИНА

Литургија после 330 година

Манастир Рача, смештен на десној обали истоимене реке и места удаљеног 6 километара од Бајине Баште, био је и остао једно од главних духовних седишта  Српске православне цркве. Он је једна од задужбина краља Драгутина која је подигнута 1275. године.

Liturgija 2 (1)

Турски путописац Евлија Челебија забележио је да је при манастиру Рача радила Рачанска преписивачка школа са 300 калуђера преписивача. Према Челебијиним записима, њих је опслуживало 400 чобана, ковача, економа  уз обезбеђење 200 стражара. Рачанска преписивачка школа налазила се на око два километра удаљености од манастира , недалеко од врела Лађевац чија је температура воде увек 17 степени, на месту коју су калуђери прозвали Бања. Ту је постојала мала црква звана Скит Светог Ђорђа. Захваљујући понајвише аматеру археологу Благојици Ристићу из Раче, почетком овог века откопани су темељи те цркве.

Рачанска преписивачка школа  је престала са радом 1690. године када су се рачански калуђери прикључили сеоби Арсенија Чарнојевића на путу у Мађарску и зауставили се у Сент Андреји. Турци су порушили и манастир и Скит Светог Ђорђа. Манастир је више пута страдао па потом обнављан, а Скит Светог Ђорђа још и данас је у стању какав је био након рушења. тачније, видљиви су само његови откопани темељи.

Признање игуману Герману
Признање игуману Герману

Одласком рачанског монашког братства, престале су и литургије у Скиту Светог Ђорђа. Божијом вољом она је обновљена тачно после 330 година. Десило се то 12. маја 2021. године. Част да после више векова литургију служи у Бањи припала је настојатељу манастира Рача протосинђелу Герману, малом манастирском братству и старешини Цркве Свети Пророк Илија из Бајине Баште  протојереју Владимиру Васиљевићу. Литургији је присуствовало тридесетак верника, а један број њих се и причестио. По завршетку литургије обављено је прикађивање и ломљење славског колача Пчеларског удружења Полен из Бајине Баште чија је слава Свети Василије Острошки. Опет по Божијој вољи десило се да је протосинђел Герман добио своје лично признање од Савеза пчеларских организација Србије управо на месту где је после више стотина година поново служена литургија на дан Светог Василија Острошког.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest