Бајина Башта: Одржана Ћирилична бициклијада

Са старта БициклијадеСа старта Бициклијаде

Туристичка организација Тара Дрина из Бајине Баште труди се да покрене што више манифестација. Последња.под називом Ћирилична бициклијада, први пут је одржана 25. септембра 2022. године. Посвећена је вековном српском писму ћирилици.

Александар Југовић са припадником саобраћајне полиције
Александар Димитријевић са припадником саобраћајне полиције
Долазак учесника на циљ
Долазак учесника на циљ
Додела медаља и поклона
Додела медаља и поклона
оsnovci iz OS Rajak pavicevic
Основци из ОШ Рајак Павићевић
Синиша Спасојевић и Милан Ђурић
Синиша Спасојевић и Милан Ђурић

-Бициклистички караван од око 200 учесника кренуо је из Парка ћирилице у Бајиној Башти и запутио се до 6,5 километара удаљеног излетишта код манастира Раче . У њему је било највише младих. Предводио га је познати бајинобаштански бициклиста Александар Димитријевић са колегом Мирославом Кунчаком.  После  одмора, краћег предавања  и разговора о природи, рекреацији и ћириличном писму, посећен је манастир Рача где су некад боравили чувени монаси преписивачи познати као Рачани. Истом стазом караван се вратио  на полазно место где су сви учесници добили медаље и пригодне поклоне – каже директор ТО Тара –Дрина Милан Ђурић.

-Желели смо да да Ћириличном бициклијадом симболично повежемо Парк ћирилице у центру града са местом где је планиран Музеј ћирилице и манастиром у коме је некад радила  чувена Рачанска школа. Уједно смо хтели да нагласимо духовни и културни значај ћирилице и значај Рачанске школе на почетку нове школске године  – истиче Синиша Спасојевић, заменик директора ТО Тара-Дрина.

Представници Организационог одбора манифестације
Представници Организационог одбора манифестације

У Каравану био је физиотерапеут Дејан Радић са осмогодишњим сином Стефаном -Било је дивно. Време нас је послужило. Сви учесници су успели да стигну на циљ без проблема. Учествоваћемо и наредних година -рече Дејан Радић. Учитељице  другог и четвртог разреда  ОШ“ Рајак Павићевић“, Ана Баштовановић и Данка Гавриловић,  учествовале су са по десет ученика. -И нас две смо возиле бицикле и тако дале пример нашим ђацима. Било је прелепо. Свака част организатору ове манифестације- вели Ана Баштовановић.

Из ТО Тара-Дрина  захваљују на подршци коју су имали од стране НП Тара, манастира Раче, Комисије за безбедност саобраћаја и Дома здравља „Евелина Хаверфилд“.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest