Алпинистички подвиг – Александар Јездић на највишем врху Европе

Јездић на врху КавказаЈездић на врху КавказаЈездић на врху Кавказа

Прави планинарско- алпинистички подвиг направио је 25-годишњи електромонтер из Бајине Баште Александар Јездић. Он је са групом од седам алпиниста из Србије 23 јуна успео да се попне на највиши врх Европе Западни Елбрус висок 5.642 метра, који се налази на планинском масиву Кавказа смештеном између граница Русије и Грузије.

-У експедицији се налазило 20 представника Србије. Ипак, до врха је стигло нас седморо, остали су одустали. Било је тешко и изазовно. После 3.850 метара наишли смо на снег и лед којим је тај део Кавказа окован до врха. Освајање Западног Екбруса трајало је 18 часова. Била је то за мене велика радост. За сада сам једини Бајинобаштанин који је освојио тај врх и на њему развио заставу Планинарског клуба Тара чији сам члан од 2012. године- каже Александар Јездић.

На крову Европе вијорила се застава ПК Тара
На крову Европе вијорила се застава ПК Тара
Сертификат о освојеном врху
Сертификат о освојеном врху

За освајање врхова потребни су стални тренинзи. Александар их редовно упражњава учествујући у експедицијама на које одлазе планинари Таре. Уз то, припрема се и индивидуално кад год је у могућности. За учешће у експедицијама, поготову оним захтевним, потребна су и финансијска средства. Освајање највишег европског врха  на Кавказу он је сам финансирао.

-После  Западног Елбруса, желим да освојим и друге атрактивне врхове Европе  и света.То нећу моћи да урадим сам без помоћи. Надам се да ће бити спонзора  из мог родног града који ће ме подржати – истиче Александар Јездић.

М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest