Са 7. седнице

После спроведене јавне расправе  у периоду од 17-31. октобра  о Плану јавних инвестиција за 2023. годину, Општинско веће, на седници од  10.новембра, утврдило је коначан списак капиталних пројеката и оних за које је потребно урадити техничко-пројектну документацију. Председница општине Весна Ђурић заложила се за покретање пројекта везаног за гондолу на релацији Тара-Перућац . Веће је за ту намену определило 10 милиона динара.

-Путем електронске поште пристигла су три захтева .Упутили су их Драган Вукајловић, Синиша Спасојевић и  Милош Јелисавчић. На усменој расправи о истом Плану  28. октобра  учешће су узели Драган Вукајловић, Жељко Јовановић и Мира Милутиновић. И на тој седници дали су више предлога. Драгић Глишић дао је,  у просторијама  Одељења  за инвестиције  и грађевинске послове,  усмене предлоге  везане за План  инвестиција за наредну годину – каже председница општине Весна Ђурић.

ВЕСНА ЂУРИЋ

Извештај о степену усклађености  планираних  и реализованих активности из Програма  пословања  ЈКП Дубоко Ужице,  за првих 9 месеци текуће године, поднео је менаџер предузећа Слободан Богосављевић. Он је истакао добру сарадњу са ЈКП 12. септембар које уредно извршава све своје обавезе. Богосављевић је нагласио да имају проблеме са транспортом отпада. Навео је пример Чајетине која је купила два камиона за одвоз смећа на депонију Дубоко. Председница општине Весна Ђурић предложила је да и ЈКП 12,септембар добије један камион.
Иницијатива савета корисника  НП Тара за именовање управљача локалитетима са некрополама стећака уписаних у листу светске  културне  баштине је одложена.

Већници су одбили жалбу  Владимира Илића из Пилице на решење  инспектора за  саобраћај и путеве.

За новог члана Комисије за безбедност саобраћаја општине  Бајина Башта именован је Милош Јелисавчић уместо Гордане Жижић која је у фебруару поднела оставку.

Од представника Савета родитеља свих  установа образовања и васпитања са подручја општине ,Општинско веће именовало је Општински савет родитеља. Његови чланови су  Бојана Јездић, Ивана Цвијић, Рада Танасијевић,  Биљана Секулић, Милан Живановић, Александар Ђукић и Дејан Нешковић. Њихови заменици су Нада Лукић, Слободан Ивановић,  Милена Крстић, Сања Мартић, Соња Милосављевић, Драган Живановић и Магдалена Васић.

СИНИШИНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

Одборник Српске радикалне странке, која је у коалицији са Српском напредном странком, Синиша  Спасојевић доставио је три одборничке иницијативе у писаној форми  Општини Бајина Башта, Скупштини општине, Општинском већу и начелнику Општинске управе. Све су везане за ћирилицу. Сама иницијатива носи назив „ Све ћирилицом у граду ћирилице.“

-Бајина Башта  се дуги низ година истиче по активностима на заштити и неговању ћирилице.Ти напори су препознатљиви и на националном нивоу. Поред свега тога, можемо приметити да и даље не постоји довољна свест о потреби сталне заштите  и неговања  ћирилице – наводи се, између осталог, у Спасојевићевој иницијативи. Он је предложио више мера које би требало да предузме Општинско веће у циљу употребе ћирилице  тамо где се користи латиница. Предложио је  Општинској управи  и општинским јавним предузећима и установама да пронађу законске могућности за пружање олакшица онима који у свом пословању користе  искључивo ћириличко писмо. Општинско веће сматра да то може да  учини у виду препорука, али не може да нареди јер нема законских могућности. Спасојевић је предложио да се  покрене процедура  и одреди предузеће које би се бавило  постављањем  и одржавањем  државних и општинских  обележја . Веће смaтра да за  неке шире послове везане за обележја треба некога задужити.

ЦВЕТНИ ТРГ ?

Одборник Синиша Спасојевић покренуо је иницијативу у писменој форми за промену  назива Трга Душана Јековића. Он наводи да општина Бајина Башта има сијасет личности  које су заслужније за Бајину Башту , али и за српство, па би трг могао добити њихови име. Навео је хаџи Мелентија  Стевановића,  патријарха Павла, Јосифа Панчића,  Стефана  и Драгутина Немањића и Евелину Хаверфилд. Спасојевићев предлог је да трг добије назив Трг српских витезова..Председница општине Весна Ђурић сматра да би било лепо да се он назове Цветни трг. Донет је закључак да о томе  најпре расправља Комисија за назив тргова и улица.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest