5.„Гвоздачки дани“ – Жељко Стефановић најбољи косац

Најбољи косци на 5. Гвоздачким данимаНајбољи косци на 5. "Гвоздачким данима"Најбољи косци на 5. "Гвоздачким данима"

Традиционални пети „Гвоздачки дани“, у организацији истоименог удружења грађана и Месне заједнице Гвоздац, одржани су 30. и 31.јула на Гвоздачкој планини у месту званом Лазића раван. У центру пажње било је надметање косаца у ручном кошењу ливаде. Дружину од 15 косаца на такмичарско место извео је Радоје Танасијевић, власник ливаде где су они показивали своје умеће . Манифестацију је отворио Миленко Ордагић, заменик председника општине Бајина Башта и обећао да ће локална самоуправа још више помоћи да „Гвоздачки дани“ даље напредују.

Миленко Ордагић отвара манифестацију
Миленко Ордагић отвара манифестацију
Косци пред почетак такмичења
Косци пред почетак такмичења

Петочлани жири, у коме су били Зоран Васиљевић, Милош Косић, Дејан Марјановић, Радомир Максимовић и Радоје Марјановић, одлучио је да, после завршетка почетног надметања, у финале уђе пет косаца који су се борили за назив најбољег. У тој групи су били  Радомир Алексић, Жељко Стефановић,  Дејан Јанковић, Милосав Павловић и Зоран Марјановић. На крају је пала одлука о најбољима.

Са 5. Гвоздачких дана

Расположени косци за надметање
Расположени косци за надметање
Домаћинство Миодрага Петронијевића
Домаћинство Миодрага Петронијевића
Чланови жирија који је оцењивао учинак и вештину косаца
Чланови жирија који је оцењивао учинак и вештину косаца

У такмичењу је учествовала и четворочлана породица Миодрага Петронијевића из Јеловика. Њу су чинили муж и супруга Миодраг, Вида и синови Љубиша и Марко. Вида је била једина такмичарка у женској конкуренцији.

Победник пете манифестације „ Гвоздачки дани“ у ручном кошењу под слоганом “Ако си косац, дођи у Гвоздац“ је  Жељко Стефановић из Јагоштице. Друго место припало је Дејану Јанковићу из Пилице, треће Зорану Марјановићу из Овчиње.  Организатор је најбољег косца наградио печеним јагњетом, косом, пехаром и медаљом. Другопласирани је добио  пехар, срп и медаљу, а трећепласирани пехар, косјер и медаљу.

–  Ово ми је друго учешће на овој манифестацији. Лане сам заузео друго место, ове године сам победник. Са косом се дружим од осме године живота, а озбиљан косац сам постао са 12 година. Научио сам да косим уз оца Јована. Годишње сам знао да покосим десетак хектара ливаде, сада косим око четири хектара. За дан покосим 30 ари планинске ливаде – каже Жељко Стефановић (42) ,запослен у Националном парку Тара на пословима секача.

– Стални смо учесници ове гвоздачке манифестације. Идуће године бићемо у још јачем саставу јер ће доћи и наша кћерка са својим мужем – каже Миодраг Петронијевић.

Организатор је наградио мобилним телефоном најстаријег косца Бранислава Ненадовића (80) из Гвосца , а телевизором најмлађег Марка Петронијевића (12)  из Јеловика.

Осим поменутих косаца учествовали су  и Милан Перишић, Радомир Павловић, (Гвоздац), Дејан Павловић, Радомир Алексић (Овчиња),  Александар Аксентијевић (Вишесава), Милосав и Никола Павловић (Стублине).

“Гвоздачки дани“ су добро организовани  захваљујући  пуном ангажовању Организационог одбора, на челу са Марком Марковићем, одборником у СО Бајина Башта, и МЗ  Гвоздац са председником Владисавом Мијатовићем.

За добру атмосферу побринуо се Ђула бенд
За добру атмосферу побринуо се Ђука бенд

– Хвала свима који су дошли на ову манифестацију која  постаје све масовнија. Посебно хвала косцима. Наша је жеља да она наредних година буде слична оној која се одржава на Рајцу. Потрудићемо се, уз помоћ локалне самоуправе , ТО Тара-Дрина, да  буде препознатљива у Западној Србији. Захвалност дугујемо нашој општини и спонзорима који су помогли“ Гвоздачке дане“- каже Марко Марковић.

За добро расположење  побринуо се „Ђука бенд“ из Бајине Баште и познато естрадно певачко име  из Београда Славиша Вујић.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest