ЈАКАЉ -АСФАЛТОМ ДО ВАРДЕ

За општину Бајина Башта нема лепше тренутне вести од оне која каже да је 30. јула 2022. године почело асфалтирање  пута Јакаљ-Варда. Тамошњи мештани то добро знају, а за оне мање упућене да кажемо да је реч о наставку пута Костојевићи- Косјерић  чија је градња прекинута пре 30 година. Тада је остало пет километара неасфалтираног пута на подручју општине Бајина Башта и исто толико на делу општине Косјерић. Косјерићани су своју деоницу до административне границе са бајинобаштанском општном довршили пре три године. Бајинобаштани то почињу сада.

јАКАЉ - ВАРДА - РАДОВИ

Јакаљ - Варда -Асфалтирање Радови

Мештани Јакља са председником СО Бајина Башта Младеном Лукићем
Мештани Јакља са председником СО Бајина Башта Младеном Лукићeм

-Од 1945. године власти су нам обећавале да ће пут Костојевићи- Варда  и даље према Косјерићу бити урађен и оспособљен за саобраћај. Почињало се, застајкивало, поново покретало.  Ово је најрадоснији дан у мом животу- каже један од најстаријих Јакљана Драгослав Томић (87) чије се двориште простире до пута.

Његове комшије  пензионери, некадашњи возач Ракете из Ужица Мирко Стјепановић и пољопривредник Рашо Максимовић са одушевљењем су дочекали почетак асфалтирања ових 5 километара пута од њиховог села до Варде. Председник Месне заједнице Јакаљ Сретен Марковић истиче да у том селу има  180 домаћинстава са око 370 становника. Те цифре су веће ако се узме у обзир да  је доста оних који повремено  долазе  на очевину и дедовину из Ужица, Косјерића, Ваљева, Бајине Баште, Београда… углавном се баве производњом малине као и остали мештани.

Драгослав Томић, Радомир Максимовић и Младен Лукић

Бивши председник Месне заједнице Јакаљ, сада заменик председника и одборник у Скупштини општине Бајина Башта вредни Радомир Максимовић истиче:

-Дуго се чекало са завршетком овог пута. Најновија иницијатива  за  асфалтирање  преосталог дела  кренула је 2015. године када је тадашњи посланик у Народној Скупштини Србије Младен Лукић, садашњи актуелни председник Скупштине општине Бајина Башта, о томе говорио у државном парламенту. У акцију се укључио и тадашњи председник општине Радомир Филиповић тражећи помоћ од министарства на чијем је челу је била Зорана Михаиловић. Ипак највећу захвалност дугујемо председнику Александру Вучићу који нас је такође подржао.  У селу имаао 55 житеља млађих од 18 година. Овај пут ће сигурно допринети да већина њих остане у овом малинарској крају.

Радови су поверени Предузећу „ Путеви Пожега“. На траси је свакодневно од 15-30 радника.

-Пут је широк шест метара, а у кривинама до 7,5 метара.  Постављамо асфалтни слој од 10 сантиметара, шест је подлога , а четири сантиметра је хабајући слој. Пре тога квалитетно смо урадили земљане радове  са прописном тампон подлогом, направили проширења и пропусте- вели шеф градилишта  Данко Балчак.

Неће одустати од тунела Кадињача- тренутно експропријација земљишта и препарцелизација

Почетку асфалтирања пута присуствовао је председник Скупштине општине Бајина Башта  Младен Лукић. Њега су мештани срдачно дочекали и захвалили се на доприносу који је дао да радови коначно крену.

-Председник Србије Александар Вучић препознао је да су наше иницијативе оправдане и подржао нас. Хвала му на томе. Приликом прошлогодишње посете нашем крају, обећао је да ће се радити пут Јакаљ-Варда и то обећање је испунио. Бајина Башта и Косјерић су ретке, ако не и једине, суседне општине у Србији које нису повезане аутобуским саобраћајем. Тренутно се аутобусом до Косјерића може стићи једино преко Ужица и Пожеге трасом дугом 90 километара. Завршетком пута од Јакља до Варде, увешћемо аутобусу линију до Косјерића која ће бити краћа за 43 километра. Осим за две поменуте општине, пут је врло значајан  и за Републику Српску јер ће брже и лакше моћи да стиже цемент из Косјерића до ње. И у туристичком погледу је важан јер ће приближити Тару са Дивчибарама.

Председник Вучић  држи реч и кад су у питању електрификација, градња пута Митровац- Мокра Гора, обезбеђење средстава за реконструкцију водовода, постављање  више пречистача за отпадне воде. Недавно је у Ужицу потврдио да се неће одустати од тунела Кадињача за који се тренутно врши  експропријација земљишта и препарцелизација – каже Младен Лукић.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest