Са протеста просветних радника у Бајиној Башти

У организацији  Уније синдиката просветних радника Србије и Гранског синдиката просветних радника Србије, 1. децембра одржан је протестни скуп на Тргу Душана Јерковића. Присутнима се најпре обратила професорка Данијела Стаменић: – Ми смо данас овде, како би се чуло за наше свакодневне проблеме. Упућујемо поруку  свима да смо, без обзира  на  синдикалну припадност, и да ли смо чланови било које синдикалне организације, уједињени у заједничкој борби за школу без насиља. Наше школе и учионице морају бити сигурно место за ученике и просветне раднике.Наше школе не смеју имати  насилнике ни на којој страни. Свако насиље мора се кажњавати уз поштовање законских прописа. Они су лоши и морају се мењати- рекла је Данијела Стаменић.

Учесници протеста на Градском тргу
Учесници протеста на Градском тргу
Obracanje Petra Colica
Петар Чолић

Учесници протеста на Градском тргу

У име Уније синдиката  просветних радника Србије  присутнима се обратио професор Петар Чолић.- Разлог овог нашег окупљања  у тесној је вези са последицама које доносе промене  у српском друштву, а које школе не могу да испрате. Сви смо видели шта се десило у Техничкој школи у Трстенику.Без претеране жеље да улазимо у срж проблема, не због тога што ми, просветни радници, немамо одговор,  или за то што не знамо како да станемо на пут оваквом и сваком другом облику насиља, већ због тога што би нам требало неколико дана да о свему томе трезвено и достојанствено, као људи којима се ставља на плећа терет одговорности за стање у коме се наша омладина налази, са вама на овом месту дискутујемо – истакао је Петар Чолић.

Он је  замолио за разумевање за протестно окупљање које има за циљ упознавање људи ван образовног система са захтевима  учитеља, наставника и професора и њиховим незадовољством општим стањем  у школама и положајем у који су доведени. Чолић је изнео податак да професор почетник има плату од 63.000 динара и да је то мање од републичког просека. -Тражимо да хитно, а најкасније до половине децембра, отпочну преговори  о статусу службених лица за све запослене у образовању. Надамо се да ће коначно бити покренут процес оздрављења нашег друштва – рекао је на крају обраћања присутним Петар Чолић.

По завршетку скупа, на коме су учествовали просветари из Гимназије“ Јосиф Панчић“, Техничке школе , обе  градске основне школе и школа из Костојевића ,уприличена је шетња Главном градском улицом.

  Текст и фото:М.Андрић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest