У некадашњем хотелу „Рачанка“ у Костојевићима, 15. јануара 2023. године, одржан је мали сабор српске изворне народне песме чији је домаћин била изворна певачка група Сложна браћа из Рогачице. Уједно је та група обележила пунолетство, 18 година постојања.  – Нисмо имали услова да ово организујемо у Рогачици па смо се одлучили да то урадимо у Костојевићима. Чести смо гости  певачких група у Западној Србији и Републици Српској па је био ред да их и ми угостимо. Хвала свима који су дошли на ово саборовање које је трајало скоро 12 часова – каже вођа рогачичке групе Радосав Гавриловић.

На дружењу се окупило 13 мушких и две женске групе из Ужица, Севојна, Лучана, Ивањице, Пожеге, Брекова, Костојевића, Јакља, Луновог Села, Злакусе, Буара, Рибашевине и Новог Горажда. Ово дивно дружење и натпевавање без такмичарског карактера, отпочела је група Сложна браћа песмом о свом завичају „ Од Својдруга лепшег села нема“.

Kostojevici 6 Bilo je veselo
Било је весело на дружењу уз песму

Kostojevici 1

– Ретко лепо дружење уз наше изворне народне песме. Домаћин  овог скупа, Сложна браћа из Рогачице, је одлична певачка група. Овај пут се показао и као добар домаћин. Хвала на гостопримству са жељом да им то узвратимо – рече Владислав Петронијевић из групе Прво зрно сунцокрета  из ариљског села Брекова.

Kostojevici 2 Prvo zrno suncokreta
„Прво зрно сунцокрета“ из ариљског села Брекова

– Годинама певамо по Републици Српској и Србији, али овакав дочек нисмо нигде имали.  Много хвала нашој браћи из Србије- истиче  Драгољуб Стојановић из групе Свети Ђорђе из Новог Горажда. Лепој атмосфери допринос је дао „Гиле бенд“ из Костојевића са сјајним интерпретацијама Радомира Лаке Јанковића и  Мире Лаковић.

За добру атмосферу побринуо се Гиле бенд
За добру атмосферу побринуо се Гиле бенд

Ову певачку манифестацију помогли су Установа култура из Бајине Баште, фирма Додић из Рогачице,  Трговина Лазић, МИФ Петрол,  Пелетара  Остојић,  Јела из Пилице,  ББ комерц,  Сервис Вуковић,  стругаре Пајо и Бранко, Данекс. Кафана 101,  Радомир Ђурђевић и Н еуро..

Текст и фото: М.Андрић

СЛОЖНА БРАЋА

Kostojevici 4 Slozna braca

Ова изворна група из Рогачице  основана је 2005. године. Од оснивања на њеном челу је Радосав Гавриловић. У првој постави били су и Велибор Бошковић, Милорад и Милија Богдановић, Сретен Милошевић, Слободан Васић,  Милија Биљић, Драган Николић. Временом је група мењала састав па су дошли Андрија Милисављевић, Радојко Алексић, Момир Радојевић, Никола Вујетић и Раде Цвијић. Исте године основана је женска група под именом Својдружанке.  Њу су чиниле Радмила Јанковић, Златија и Радмила Биљић,  Миладинка Станојевић,  Рада и Вера Гавриловић и Олга Стефановић. Она се угасила 2015. године. Обе групе  освајале  су прве награде на многим наступима. Снимиле су трајне снимке  са изворним народним песмама  за потребе Радио телевизије Србије. Сложна браћа тренутно раде на припреми свог првог ЦД-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest