Док је Републике Српске и њених институција, злочин у Скеланима неће бити заборављен, а српски народ никада неће престати тражити правду, поручено је данас у Скеланима код Сребренице где је је обележено 30 година од убиства 69 мештана овог насеља које су побиле муслиманске јединице из Сребренице 16. јануара 1993. године. Рањено је 165 мештана. Од 30 заробљених половина није преживела мучења у сребреничким логорима, а њих четворо још се воде као нестали. Мост преко којег се цивилно становништво једино могло пребацити и побећи у Србију у Бајину Башту био је под сталном снајперском ватром, па је у покушају бекства, на мосту и у његовој близини настрадало највише цивила.

Скелани - помен 02

Скелани - парастосСкелани - помен 01

На скеланском мосту смрти убијени су многи у заседи. Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 12 година. Да ли су они били легитимни војни циљ – пита мајка ова два убијена али никад заборављена дечака.

Данас су се код Централног спомен обележја окупили многобројни чланови породица погинулих, делегације и пријатељи положивши венце на месту где је исклесано 305 имена, страдалих у Скеланима од 92. до 95. године. За бројне масовне злочине које су муслиманске снаге починиле над Србима у Подрињу, па и за ове у Скеланима ни након 30 година нико није одговарао.

Страшно је било тог дана, присећа се Здравко Живановић који је рањен, у Скелане је из неколико праваца из Сребренице упало око 2.500 припадника муслиманских оружаних формација.- Нисмо имали куда. Борили смо се колико смо могли – истакао је Здравко Живановић из Скелана.

Бранимир Којић из Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Сребреница истакао је да је народ побијен само зато што је био православни.

– Нека је на част ономе ко ћути јер су и деца убијана, а ми сви знамо ко их је убио, сви су уплетени и тужилаштво које не процесуира – поручио је начелник општине Сребреница Младен Грујичић, преноси РТРС. Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић рекао је да Српска никада неће одустати од борбе за истину и правду када је реч о злочинима које су припадници такозване Армије БиХ починиле над Србима у Скеланима код Сребренице, а за које нико није одговарао.

– Ако овоземаљски суд не казни злочинце, они неће побећи од Божјег суда и казне – рекао је Ранкић.

Навео је да су „за ове злочине одговорне хорде Насера Орића које су на данашњи дан напале Скелане, Кушиће, Ћосиће и околна села палећи, газећи и убијајући без милости све пред собом”.

– Срби из Скелана код Сребренице које у протеклом рату нису мимоишла зверска убиства која су припадници муслиманских снага вршила над немоћним цивила и овде као и у остатку средњег Подриња и данас могу посведочити да се злочини у протеклом рату на овом простору не могу свести само на неколико дана јула 1995. године – изјавио је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Извор: Глас Српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest